Warner Bros
Casablanca

Hvorfor ble filmen «Casablanca» så populær?

Høsten 1942 fikk «Casablanca» en blandet mottakelse ved premieren. Men siden den gang har storfilmens popularitet bare økt, og i dag står den som en av Hollywoods største suksesser.

«Jeg føler at ‘Casablanca’ har sitt eget liv. Det er noe underfundig over den, fordi den ser ut til å ha oppfylt et behov.»

Dette sa skuespillerinnen Ingrid Bergman om filmen «Casablanca». Ingrid Bergman spilte selv en av hovedrollene i «Casablanca», som fikk en fin – om enn blandet – mottakelse av kinogjengere og filmkritikere da den hadde premiere høsten 1942.

Men etter hvert som årene har gått, har «Casablanca» blitt mer og mer populær, og i dag står den som «den beste Hollywood-filmen gjennom tidene», ifølge filmhistorikeren Leonard Maltin.

VIDEO: Se den originale traileren til Casablanca (1942)

Video

Filmen blander sjangre

En av hovedårsakene til «Casablancas» suksess er at den utstråler godt filmhåndverk lang vei og klarer å hoppe uanstrengt mellom sjangere som komedie, romanse og spenningsfilm.

«Det finnes bedre filmer. Mer dyptgående filmer. Filmer med større kunstnerisk visjon eller kunstnerisk originalitet eller politisk betydning. Men ‘Casablanca’ er en av filmene vi setter mest pris på. Det er en film som overskrider de vanlige kategoriene», skrev den kjente filmkritikeren Roger Ebert.

VIDEO: Se en nyere trailer til Casablanca

Video

Bogart og Bergman fører an

I tillegg danner filmen en ramme rundt blendende prestasjoner fra noen av tidens beste skuespillere. Humphrey Bogart og Ingrid Bergman fører i «Casablanca» an i et underholdende og dynamisk persongalleri. Videre inneholder filmens historie flere lag, ifølge eksperter.

«Det er ingen overdrivelse å si at ‘Casablanca’ er en av de største filmene som noen gang er laget. Mens du første gang bare vil være oppmerksom på den overfladiske kjærlighetshistorien, vil de mer underliggende budskapene om fellesskap og anti-isolasjonisme tre frem ved andre, tredje og fjerde visning», skrev det amerikanske nettmediet «The Washington Free Beacon» i 2012.

Selv om «Casablanca» ble utgitt i en helt annen tid – i løpet av 2. verdenskrig – er filmen fortsatt populær blant filmentusiaster i dag.