PictureLux/The Hollywood Archive/Imageselect
“Jaws”, “Dødens gab”, Steven Spielberg

Kikk inn bak kulissene i Hollywood

Utilfredse skuespillere, voldsomme ulykker og hete affærer – det går sjelden stille for seg bak kulissene i Hollywood. HISTORIE inviterer deg med bak kameraet på flere av historiens største filmsett.

Hollywood har siden 1910 produsert stabler av uforglemmelige filmer som har blitt en del av vår felles kulturarv.

Uansett om filmene har handlet om historiske hendelser, skremmende monstre eller fremmede verdener, har produksjonene ofte hatt én ting til felles: Uforutsett motgang.

Flere av historiens største klassikere har blitt til i et elendig arbeidsmiljø preget av økonomisk usikkerhet og fatale ulykker.

«Casablanca» (1942) - et kjærlighetsdrama som utspiller seg i den nordafrikanske byen Casablanca under 2. verdenskrig – betraktes i dag som en udødelig klassiker, men under innspillingen var det intet som tydet på at filmen ville bli en hit.

Manuskriptet var faktisk ikke engang ferdig da opptakene startet.

“Spartacus”, Stanley Kubrick

Statistene i storfilmen «Spartacus» (1960) hadde nummerskilt slik at Stanley Kubrick kunne instruere dem enkeltvis.

© reddit.com

Arbeidet med storfilmen «Cleopatra» (1963) var om mulig enda mer kaotisk. Produksjonen ble flyttet fra London til Roma, de fleste av hovedrolleinnehaverne sa opp, og filmens glitrende stjerne – Elizabeth Taylor – ble dødelig syk av lungebetennelse.

Kun behandling med en ny form for penicillin reddet Cleopatra-skuespillerens liv.

Alvorlig sykdom rammet også settet på «Apokalypse nå» (1979), da filmens hovedrolleinnehaver, Martin Sheen, fikk et hjerteinfarkt under innspillingen i den filippinske jungelen. Sheen måtte i all hast flys i helikopter til sykehuset i Manila.

Men til tross for motgang og uflaks endte disse og mange andre Hollywood-filmer opp som gigantiske suksesser. Og når rulleteksten slutter og lysene tennes på kinoen, er det ingen som har oppdaget hvor nær filmene var på aldri å bli ferdige. Du kan lese mer om disse dramaene her.

«TROLLMANNEN FRA OZ»

“Troldmanden fra Oz”

Den redde løvens makeup i «Trollmannen fra Oz» (1939) var så tykk at skuespilleren, Bert Lahr, bare kunne innta mat og drikke gjennom et sugerør.

© Stock imagery/Imageselect

Autentiske og farlige kostymer

Løvekostymet var laget av ekte løveskinn og veide 40 kg, mens fugleskremselet hadde på seg en gummimaske som satte et tydelig avtrykk på huden. Blikktømmerhoggerens sminke var av aluminiumstøv og ga en så alvorlig allergisk reaksjon at skuespilleren, Buddy Ebsen, ble innlagt på sykehus og mistet rollen. 16 år gamle Judy Garland ble utsatt for et seksuelt overgrep.

BUSTER KEATON

Buster Keaton, “The Cameraman”

Filmen «The Cameraman» (1928) handler om en håpløs kameramann som forsøker å imponere en ung kvinne.

© Hulton Archive/Stringer/Getty Images

Stjerne i tvangstrøye

Buster Keaton hadde kontrakt med Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) i fem år. Hans første film – «The Cameraman» – ble en stor hit, men Keaton følte at MGM kvalte ham ved å begrense hans kreative frihet. Han kalte beslutningen om å arbeide for MGM «den største feilen i min karriere». I 1933 forsvant han ut.

«CASABLANCA»

“Casablanca”, Ingrid Bergman, Humphrey Bogart

Ingrid Bergman var 2 cm høyere enn Humphrey Bogart. I mange scener sto han derfor på en kasse for å bli høyere enn henne.

© Warner Bros Pictures/Diltz/Bridgeman Images

Skuespillerne hatet filmen

«Casablanca» vant tre Oscar i 1944 – herunder for beste film. Men under opptakene var Ingrid Bergman frustrert over at hun ikke kjente sin karakters skjebne pga. et manglende manuskript. Og Bogart betrodde seg til Orson Welles: «Jeg er i den verste filmen jeg noensinne har vært med i».

VIDEO: Se den originale traileren til «Casablanca»

Video

«APOKALYPSE NÅ»

“Dommedag nu”, “Apocalypse Now”, Martin Sheen, Francis Ford Coppola, Marlon Brando

Under opptakene til «Apokalypse nå» (1979) ble Martin Sheen rammet av et hjerteanfall. Han ble fraktet i helikopter til et sykehus i Manila og brukte en måned på å komme seg igjen.

© Steve Schapiro/Getty Images

Krig avbrøt opptakene

Filmen foregår under Vietnamkrigen og ble spilt inn i Filippinene. Francis Ford Coppola leide helikoptre av den filippinske hæren til det legendariske luftangrepet på en vietnamesisk landsby. Men pilotene forlot opptakene flere ganger for å nedkjempe kommunistiske opprørere i jungelen.

ELVIS PRESLEY

“Viva Las Vegas”, Ann-Margret, Elvis Presley

Under opptakene til «Viva Las Vegas» hadde Elvis Presley en het affære med filmens andre stjerne, den 22 år gamle Ann-Margret.

© PA Images/Imageselect

«Las Vegas» ble syndens bule

Han var forlovet med 18 år gamle Priscilla Beaulieu, men det slo likevel gnister mellom Elvis og svensk-amerikanske Ann-Margret under opptakene til musikalen «Viva Las Vegas» (1964). «Vi følte begge en strøm, en elektrisitet som gikk rett gjennom oss», fortalte Ann-Margret. Elvis brøt forbindelsen året etter.

«STAR WARS»: ET UMAKE FIRKLØVER

“Stjernekrigen”, “Star Wars”, Darth Vader, ewok, prinsesse Leia Skywalker Organa

«Star Wars» har mange ikoniske karakterer – heriblant de lodne ewokene, den svartkledde skurken Darth Vader, de griselignende gamorreanerne og den vakre prinsesse Leia.

© Aaron Rapoport/Getty Images

Prinsesse leste filosofi

Mellom opptakene av «Jedi-ridderen vender tilbake» (1983) leste Carrie Fisher (prinsesse Leia) tunge verk av Nietzsche og Kierkegaard. Da Mark Hamill (Luke Skywalker) spurte hvorfor hun hadde begynt å studere filosofi, svarte hun: «Fordi jeg vil at folk skal tro jeg er klok!»

«CLEOPATRA»

“Cleopatra”, Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor la på make-up selv i storfilmen «Cleopatra» (1963), hvor hun også innledet en affære med Richard Burton, selv om de begge var gift.

© Camerique/Getty Images

Blind skotte så Cleopatra bade

Ifølge Jacqui Chan, som spilte tjenestepike, overvar en ubuden gjest Cleopatra (Elizabeth Taylor) i en badescene: «En skotsk skuespiller som spilte en blind dikter fortalte meg gledestrålende at han hadde fått lov til å bli på settet fordi folk hadde glemt at han ikke var blind i virkeligheten».

VIDEO: Se badescene med Elizabeth Taylor fra storfilmen «Cleopatra»

Video

MARILYN MONROE

“The Misfits”, Marilyn Monroe, Arthur Miller

«The misfits»: Manuskriptforfatteren Arthur Miller var gift med Marilyn Monroe men innledet likevel en affære med en av filmens fotografer.

© United Artists/Seven Arts/Imageselect

Ekteskap kollapset i kulissene

Ekteskapet mellom Marilyn Monroe og forfatteren Arthur Miller slo revner under opptakene til «The Misfits» (1961), som Miller skrev manuskriptet til. Monroe drakk mye og slet med et alvorlig pillemisbruk. Paret ble skilt kort før premieren, og Monroe døde av en overdose året etter.

FRANKENSTEIN

Frankenstein, Boris Karloff

Filmens sminkører brukte fire timer hver dag på å forvandle Boris Karloff til Frankensteins monster – røykepausene ble tatt iført full makeup.

© PictureLux/The Hollywood Archive/Imageselect

Monsteret i et smertehelvete

Opptakene til «Frankensteins brud» (1935) var en hard omgang for hovedrolleinnehaveren Boris Karloff. Han slet med en dårlig rygg fra en tidligere jobb, hvor han slepte sement, og tidlig i produksjonen slo han hoften ut av ledd. Store deler av filmen måtte spilles inn med Karloff i bandasjer.

«HAISOMMER»

“Jaws”, “Dødens gab”, Steven Spielberg

Steven Spielberg var 27 år da han laget «Jaws». Filmen var en kassasuksess som gjorde den unge regissøren til en av Hollywoods største stjerner.

© PictureLux/The Hollywood Archive/Imageselect

«Jaws» skulle spilles av en levende hai

Produsentene av «Haisommer» («Jaws», 1975) så for seg at de kunne få trent opp en levende hvithai til å angripe menneskelignende dukker ute i sjøen. Men haier tar ikke imot ordrer. I stedet måtte Steven Spielbergs special effects-folk konstruere tre mekaniske haier som kunne brukes under opptakene.

«STAR WARS»: PRINSESSE LEIA I BIKINI

“Star Wars”, “Stjernekrigen”, prinsesse Leia Skywalker Organa

For å promotere «Jedi-ridderen vender tilbake» lot Carrie Fisher seg fotografere til magasinet Rolling Stone iført kun sin gylne bikini.

© Aaron Rapoport/Getty Images

Bikini ga fritt utsyn

Prinsesse Leias ikoniske bikini var en lidelse å ha på, og ifølge skuespilleren Carrie Fisher var den gnagende gullldrakten det supermodeller bærer i Dantes helvete. Dertil kom at den avslørte mer enn den dekket. «Om du sto bak meg, kunne du se direkte til Florida”, som hun uttrykte det.