Kon-Tiki med ekstra krydder

Filmkontrollen: Kon-Tiki Filmen om den norske eventyreren Thor Heyerdahls ekspedisjon over Stillehavet har tatt seg et par historiske friheter.

Også i virkeligheten fanget Kon-Tiki-ekspedisjonen hai med bare nevene.

Holdt en av ekspedisjonsdeltakerne virkelig på å bli haimat?

I en dramatisk scene faller Herman Watzinger plutselig på sjøen og flyter vekk fra flåten, mens flokker av haier kretser rundt ham. Heroisk kaster Knut Haugland seg etter med et livbelte. De fire andre står igjen på flåten og forsøker å holde de glupske rovdyrene i ånde ved å slenge ut innvoller fra en hai de nylig har fanget.

I virkeligheten falt Watzinger over bord fordi han forsøkte å få fatt i en sovepose som ble tatt av vinden. Det stemmer at Haugland kastet seg etter ham i en hasardiøs redningsaksjon – men ikke slik det er fremstilt i filmen, med haier svømmende i vannet. Til gjengjeld fanget mannskapet på Kon-Tiki faktisk haier med bare nevene under seilasen.

I løbet af 101 dage krydsede Thor Heyerdahls bal-saflåde Stillehavet.

Landet Kon-Tiki først på øya Raroia?

Da Thor Heyerdahl og mennene hans nådde stillehavsøya Raroia 7. august 1947, etter den 101 dager lange overfarten, så de ifølge filmen for første gang land. Men filmen unnlater å fortelle at besetningen tidligere forsøkte å komme i land på en annen stillehavsøy, Angatau. Her mislyktes landgangen, selv om øyboerne gjorde flere forsøk på å hjelpe dem.

Dermed måtte de seks mennene seile betuttet videre, og først fem dager senere kunne de feire sin vellykkede ekspedisjon, som skulle bevise Thor Heyerdahls påstand om at stillehavsøyene ble kolonisert fra Sør-Amerika. I årene etter ble Thor Heyerdahl feiret verden over som en pioner, men senere har DNA-analyser vist at koloniseringen av stillehavsøyene skjedde fra Asia – ikke fra Sør-Amerika.

Hva synes du om filmen? Skriv en kommentar i feltet nedenfor.

I løpet av 101 dager krysset Thor Heyerdahls balsaflåte Stillehavet.