Netflix

Marilyn-film håner ettermælet hennes

Netflix-filmen "Blonde" er en hån mot skuespillerens liv og karriere. Gjennom oppdiktede overgrep av nærmest sadistisk karakter reduseres Marilyn Monroe til et hjelpeløst offer uten fnugg av selvstendighet.

Marilyn Monroe er et av de største kulturikonene i amerikansk historie, og hennes blonde hår, røde lepper og sexy utstråling tok Hollywood og senere verden med storm på 1950-tallet.

I 2022 hadde filmen "Blonde" premiere. Den følger Norma Jeane Bakers liv fra tidlig barndom til hun begikk selvmord som Marilyn Monroe i 1962.

"Blonde" starter med en grusom scene fra Norma Jeanes barndom der moren forsøker å drukne henne i et badekar og deretter brenner ned huset.

Moren havner på sinnssykehus, og datteren blir sendt på barnehjem. Faren, som arbeidet som selger i filmindustrien, ble hun aldri kjent med, og han hjemsøker Norma Jeanes tanker gjennom hele filmen.

Norma Jeane reiser deretter til Hollywood, tar scenenavnet Marilyn Monroe og blir en stor stjerne.

Video

Filmen er fullstendig uinteressert i Marilyn Monroes karriere på filmlerretet og hennes utvikling fra fattig foreldreløs til verdensberømt skuespillerinne med et åpenbart komisk talent.

Marilyn Monroes liv kan ha vært dystert, men filmen fabulerer fritt over seksuelle overgrep, nervesammenbrudd, stoffmisbruk, utallige aborter og et eskalerende alkohol- og pillemisbruk. Dette er hovedingrediensene i dette fragmenterte og surrealistiske psykologiske portrettet som etterlater en vond smak i munnen.

Når Marilyn Monroe ikke blir voldtatt av produsenten Darryl F. Zanuck eller banket opp av sin voldelige ektemann, baseballspilleren Joe DiMaggio, døyver hun smerten med piller før hun drar til Det hvite hus, der John F. Kennedy tvinger henne til oralsex mens han snakker i telefonen.

© Netflix

Filmen: Monroe har trekant med to berømte filmbarn

Skuespilleren innleder et trekantdrama med Charlie Chaplin jr. og Edward G. Robinson jr, sønner av skuespillerne Charlie Chaplin og Edward G. Robinson.

© Wikimedia Commons

Fakta: Monroe og Hollywood-barna var bare venner

Marilyn Monroe hadde et kortvarig romantisk forhold til først Chaplin jr. og deretter Robinson jr. I etterkant var de tre venner og tilbrakte mye tid sammen, men de var ikke kjærester.

"Blonde" er basert på boken med samme navn av forfatteren Joyce Carol Oates, som ble utgitt i 1999. Det er en fiksjonalisert fortelling om Marilyn Monroes liv, vevd sammen med løse, faktiske bruddstykker av hennes historie. Og det er her problemene for alvor oppstår.

Fordi filmen hele tiden beveger seg på grensen mellom fakta og fiksjon, er det vanskelig å skille sannhet fra løgn.

F.eks. var moren riktignok innlagt på sykehus, og Marilyn ble plassert på barnehjem, men moren forsøkte aldri å drepe datteren.

© Netflix

Filmen: Faren forblir et mysterium

Marilyn Monroe leter etter sin far hele livet. Hun vet at moren traff ham da hun arbeidet for et filmproduksjonsselskap på 1920-tallet, men hun nekter å fortelle datteren hva han heter.

© IMMF

Fakta: DNA-test avslørte farens identitet

I 2022 tok en forsker en DNA-test av Marilyn Monroes hårlokk og sammenlignet den med DNA-et til Hollywood-profilen Charles Stanley Giffords barnebarn. De to prøvene stemte overens. Gifford arbeidet i samme produksjonsselskap som Marilyns mor, og de to hadde en affære i 1925.

Marilyn Monroe tok heller ikke abort for å kunne spille i "Herrer liker blonde piker", slik det fremstilles i filmen. Og selv om produsenten Darryl F. Zanuck var notorisk kjent for å trakassere skuespillerne sine seksuelt, voldtok han aldri Monroe. Og slik kunne man fortsette i det uendelige.

La henne hvile i fred

Verst av alt er imidlertid det helhetsinntrykket filmen etterlater av Marilyn Monroe. Hun står igjen som et hjelpeløst offer uten kontroll over eget liv eller karriere og begår selvmord fordi hun aldri lærte sin far å kjenne.

Det er forenklet å redusere henne til en så endimensjonal karakter, bestående utelukkende av psykologiske brister og traumer.

© Netflix

Filmen: Affære med president Kennedy

"Din skitne tøs", sier John F. Kennedy da han tvinger Monroe til å gi ham oralsex på soverommet, flankert av Secret Service-agenter. Filmen gir inntrykk av at dette ikke er første gang starleten har sneket seg inn på presidentens soverom.

© Getty Images

Fakta: Sex-ryktet er nok sant

Flere biografier og kilder i Det hvite hus har bekreftet at verdens mektigste mann og verdens mest ettertraktede kvinne hadde et langvarig forhold. Ifølge kildene hadde Monroe også et forhold til JFKs bror Robert F. Kennedy.

Marilyn Monroes liv var på mange måter tragisk. Barndommen var forferdelig, og hun ble utvilsomt et offer for mektige menn i filmbransjen og kanskje også utsatt for seksuelle overgrep.

Men Marilyn Monroe var også mye mer enn et offer og en stakkar. Hun var sjarmerende, talentfull, morsom og hadde stort pågangsmot. I 1955 grunnla hun f.eks. sitt eget produksjonsselskap for å ta større eierskap over karrieren og imaget sitt.

Filmen gir aldri dette innblikket i skuespillerens liv. I stedet blir hun umyndiggjort og ydmyket i tre stive timer med sadomasochistisk nytelse. Hvis det var denne runen regissøren ønsket å riste over Marilyn Monroes liv, burde han ha latt henne hvile i fred.

HISTORIES DOM: 1/6 STJERNER