Operasjon Valkyrie - holder seg til historien

Filmkontrollen: Operasjon Valkyrie: I 1944 planla en gruppe tyske offiserer å ta livet av Adolf Hitler og redde Tyskland fra et truende nederlag i andre verdenskrig.

Von Stauffenberg fikk samlet en gruppe offiserer rundt et felles mål: å drepe Adolf Hitler.

Var von Stauffenberg komplottets bakmann?

Selv om flere høytstående generaler og politikere var med i attentatet mot Hitler, var Claus von Stauffenberg attentatforsøkets egentlige leder – på tross av at han bare hadde obersts rang. Von Stauffenberg var både soldat og dikter, handlekraftig og lærd, og han greide derfor å få også høyere rangerte offiserer til å delta i planene om å drepe Adolf Hitler.

Den virkelige von Stauffenberg var faktisk en slik hardhaus at mye av det han foretok seg, måtte utelates fra filmen slik at rollefiguren ikke skulle miste troverdighet. Blant annet nektet von Stauffenberg å få morfin da han ble operert etter å ha blitt såret under kampene i Nord-Afrika i 1943.

Claus von Stauffenberg

Reddet et bordbein Hitlers liv?

To tilfeldigheter reddet Hitlers liv 20. juli 1944. For det første måtte møtet der både von Stauffenberg og Hitler deltok, flyttes fra den under­jordiske bunkeren til et luftig møtelokale på grunn av en hetebølge denne sommeren. I dette luftige lokalet ble trykket fra bombeeksplosjonen mindre. For det andre skjøv oberst Heinz Brandt, som sto ved siden av Hitler, von Stauffenbergs veske med bomben inn bak et bredt bordbein da von Stauffenberg forlot møtelokalet før bomben gikk av. Bordbeinet skjermet Hitler slik at føreren slapp fra det med sprengte trommehinner og brannsår på beina.

Dessverre for von Stauffenberg reddet et bordbein Hitlers liv og spolerte offiserens drøm om et statskupp.