Operation Argo - Sci-fi-spionene består historietesten

Filmkontrollen: Operasjon Argo: Oscarvinneren holder seg til fakta i historien om seks amerikanere som blir smuglet ut av Iran etter revolusjonen i 1979.

Ben Affleck spiller CIA-agenten Tony Mendez som skal få diplomatene trygt ut av Iran.

Fant CIA virkelig opp en hel film for å smugle mennesker ut av Iran?

Hele operasjonen for å få seks diplomater ut av Iran i 1979 er i grove trekk korrekt gjengitt. Da ambassaden i Teheran ble stormet av revolusjonære studenter 4. november 1979, ble 52 av ambassadens medarbeidere tatt som gisler. De satt fanget i 444 dager før krisen ble løst.

Seks diplomater slapp unna og gikk i dekning – først i den britiske ambassaden (et mellomspill som ikke er tatt med i filmen) og deretter i den kanadiske ambassaden. De holdt seg i skjul i over tre måneder, før CIA kom på den spektakulære ideen å dikte opp en hel filmproduksjon for å få smuglet dem ut.

CIA-agenten Tony Mendez dro til Iran under dekke av å være representant for et fiktivt filmselskap på jakt etter de beste stedene å gjøre opptak til en science fiction-historie. Hjemme i USA opprettet CIA et kontor som kunne bekrefte filmens ekthet, i tilfelle iranske myndigheter skulle finne på å sjekke.

CIA rykket inn annonser om filmen i større amerikanske aviser, og fortalte om filmen i det vide og brede for å forsikre seg at historien virket sannferdig. Filmen utelater imidlertid at Tony Mendez hadde en kompanjong på reisen og ikke klarte alt helt alene.

Seks amerikanske diplomater holdt sig i tre måneder skjult i Iran.

Jaget iransk politi flyet ut på rullebanen?

I filmens klimaks oppdager det iranske politiet plutselig hvordan saken egentlig henger sammen. Det medfører en hektisk jakt nedover startbanen, der flyet med de seks diplomatene letter med en liten hær av skytelystne iranske soldater i hælene. I virkeligheten gikk iranske myndigheter på historien om filmteamet og lot diplomatene unnslippe uten tiltale.

Hva synes du om filmen? Skriv din kommentar i feltet nedenfor.

Seks amerikanske diplomater holdt seg skjult i Iran i tre måneder.