Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ben Affleck spiller CIA-agenten Tony Mendez som skal få diplomatene trygt ut av Iran.

Kultur - Film

Operation Argo - Sci-fi-spionene består historietesten

Filmkontrollen: Operasjon Argo: Oscarvinneren holder seg til fakta i historien om seks amerikanere som blir smuglet ut av Iran etter revolusjonen i 1979.

Fant CIA virkelig opp en hel film for å smugle mennesker ut av Iran?

Hele operasjonen for å få seks diplomater ut av Iran i 1979 er i grove trekk korrekt gjengitt. Da ambassaden i Teheran ble stormet av revolusjonære studenter 4. november 1979, ble 52 av ambassadens medarbeidere tatt som gisler. De satt fanget i 444 dager før krisen ble løst.

Seks diplomater slapp unna og gikk i dekning – først i den britiske ambassaden (et mellomspill som ikke er tatt med i filmen) og deretter i den kanadiske ambassaden. De holdt seg i skjul i over tre måneder, før CIA kom på den spektakulære ideen å dikte opp en hel filmproduksjon for å få smuglet dem ut.

CIA-agenten Tony Mendez dro til Iran under dekke av å være representant for et fiktivt filmselskap på jakt etter de beste stedene å gjøre opptak til en science fiction-historie. Hjemme i USA opprettet CIA et kontor som kunne bekrefte filmens ekthet, i tilfelle iranske myndigheter skulle finne på å sjekke.

CIA rykket inn annonser om filmen i større amerikanske aviser, og fortalte om filmen i det vide og brede for å forsikre seg at historien virket sannferdig. Filmen utelater imidlertid at Tony Mendez hadde en kompanjong på reisen og ikke klarte alt helt alene.

Seks amerikanske diplomater holdt sig i tre måneder skjult i Iran.

Jaget iransk politi flyet ut på rullebanen?

I filmens klimaks oppdager det iranske politiet plutselig hvordan saken egentlig henger sammen. Det medfører en hektisk jakt nedover startbanen, der flyet med de seks diplomatene letter med en liten hær av skytelystne iranske soldater i hælene. I virkeligheten gikk iranske myndigheter på historien om filmteamet og lot diplomatene unnslippe uten tiltale.

Hva synes du om filmen? Skriv din kommentar i feltet nedenfor.

Seks amerikanske diplomater holdt seg skjult i Iran i tre måneder.

Les også:

Anders And som nazist
Film

Se filmen: Donald Duck som nazist

2 minutter
Film

Når begynte vi å se film på kino?

1 minutt
Film

Hvordan fikk Oscar navnet sitt?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul