OSCAR-utdelingen: De største skandalene

Hvert år siden 1929 har den amerikanske filmindustrien hedret mesterlige filmer med en Oscar-statuett. Mange av tildelingene er sterkt omdiskutert, og skandalene i kulissene overskygges jevnlig av ville opptrinn under prisutdelingen.

AKTIVISME

Innfødt amerikaner avviste pris på vegne av Marlon Brando

Rollen som Vito Corleone i «The Godfather» innbrakte i 1973 Marlon Brando Oscar for beste mannlige skuespiller. Men Brando møtte ikke opp for å ta imot prisen, som skulle overrekkes av Liv Ullmann og Roger Moore. I stedet sendte han en kvinne med fletter, apachedrakt og en 15 sider lang protesttale under armen.

Sacheen Littlefeather, som hun kalte seg, avslo på Brandos vegne å ta imot prisen, og skulle etter planen tale om Hollywoods urimelige og stereotype skildring av indianerne som blodtørstige ville.

Men hun fikk ikke frem hele budskapet. Arrangørene hadde på forhånd gjort det klart at hun bare kunne glemme å lese opp hele Brandos tale. Etter 60 sekunder ville de trekke ut mikrofonledningen.

Buing fra salen forstyrret den synlig nervøse Littlefeather underveis, men til slutt ble hun klappet av scenen.

August 2022: Littlefeather får beklagelse fra Oscar-akademiet

49 år etter at Sacheen Littlefeather holdt sin berømte tale til Oscar-prisutdelingen i 1973, har Oscar-akademiet bedt henne offisielt om unnskyldning.

Littlefeather ble etter talen utsatt for ytterligere sjikane og diskriminering og ble boikottet profesjonelt. Den behandlingen kaller akademiets president David Rubin for både uberettiget og urettferdig i beklagelsen.

«Det motet du utviste, har altfor lenge ikke blitt anerkjent. Dette beklager vi på det dypeste, og du har vår oppriktige beundring», skriver Oscar-akademiet i beklagelsen.

Sacheen Littlefeather har mottatt beklagelsen med både humor og åpne armer.

«Med hensyn til Akademiets beklagelse til meg – vi innfødte er tålmodige mennesker – det har bare gått 50 år! Vi er nødt til å bevare humoren i dette for alltid. Det er vår overlevelsesstrategi», sier Littlefeather.

Se Littlefeathers tale her

ØREFIK

Oscar-utdelingen 2022 vil bli husket for én ting i mange, mange år:

Komikeren Chris Rock henvendte seg fra scenen til skuespilleren Jada Pinkett Smith og sa at han gledet seg til å se “G.I. Jane 2” – en referanse til at hun er klippet barberkort.

Opp på scenen marsjerte så Jada Pinkett Smiths mann, Will Smith, og langet ut et slag mot komikeren. Deretter satte han seg ned blant publikum igjen og ropte til Chris Rock:

“Keep my wife’s name out of your fucking mouth!”

Se Will Smith slå Chris Rock:

Jada Pinket Smith er ikke korthåret fordi hun synes det er kledelig. Hun lider av den autoimmune lidelsen alopecia, som gir flekkvist hårtap, og hun har lenge delt sin kamp mot denne lidelsen på sosiale medier.

Etter episoden gikk Oscar-showet i svart. Da tv-signalet vendte tilbake, fortalte en rystet Chris Rock at “Will Smith har akkurat banket livskiten ut av meg.”

Senere på kvelden var Will Smith igjen på scenen for å motta en Oscar for beste mannlige hovedrolle i filmen “King Richard”. Til stående trampeklapp.

NAKENLØP

Naken mann løp over scenen

Oscar-vert David Niven holdt akkurat på med å introdusere prisutdeler Elizabeth Taylor i 1974, da en naken mann kom spurtende over scenen. Robert Opel, som den frimodige het, rakk å gjøre V-tegnet og få publikum til å hyle, før han forsvant ut i kulissene igjen.

Mye tyder på at opptrinnet var planlagt av arrangørene for å skaffe mer oppmerksomhet og dermed flere tv-seere til showet. Robert Opel ble skutt under et innbrudd fem år senere. Han fortalte aldri sin versjon av historien.

Se nakenløperen fra OSCAR-utdelingen i 1974

SABOTASJE

Rikmann snøt Orson Welles for Oscar

Stjernen fikk merke at prisen for å tråkke mektige mennesker på tærne kan være høy.

Orson Welles tegnet i «Citizen Kane» et nærgående portrett av finans- og avismannen Randolph Hearst. Det mente i hvert fall rikmannen selv, og han brukte derfor hele sin enorme innflytelse på å motarbeide filmen.

Først forsøkte Hearst å stoppe distribusjonen av «Citizen Kane», men uten hell. Deretter forbød han avisene sine å omtale filmen og brukte sitt store nettverk i Hollywood til å få Oscar- akademiets medlemmer til å la være å stemme på den.

Det virket, og filmen fikk bare en mindre Oscar i 1942. Hearst var særlig fornærmet over at filmen portretterte hans hemmelige elskerinne som en talentløs sangerinne.

INTRIGER

«Apokalypse nå!» slått av skilsmissefilm

En storslått film full av drama og action er ikke alltid nok til å vinne.

At «Kramer mot Kramer» med Dustin Hoffman i hovedrollen som skilsmissefar var en glimrende film, kunne de fleste være enige om i 1979. Men at den skulle være bedre enn Francis Ford Coppolas bredt anlagte Vietnam-film «Apocalypse Now» («Apokalypse nå!») hadde de fleste kritikere problemer med å forstå.

Ikke desto mindre vant «Kramer mot Kramer» Oscar for beste film og beste regissør i 1980, mens «Apokalypse nå!» ble forbigått og bare fikk et par mindre Oscar-priser med hjem fra prisutdelingen.

Dessverre for regissør Coppola hadde Vietnam-filmen «Hjortejegeren» vunnet året før, og mange av Oscar-akademiets medlemmer nektet å la en Vietnam-film vinne to år på rad. Nok en gang hadde politikk og intriger i Hollywood avgjort saken.

HUDKJOLE

Barbra Streisands gjennomsiktige klær

Det var ikke en kjole, mer en slags neglisje, designet av Arnold Scaasi. Og det var ikke mye av den. Barbra Streisand havnet på forsidene med sin dristige påkledning under Oscar-utdelingen 1969 – særlig fordi kreasjonen viste seg å være best i intim kveldsbelysning, mens scenens skarpe prosjektørlys fikk den til å fremstå helt gjennomsiktig.

«Det oppdaget jeg ikke i prøverommet», sa hun senere til pressen. Streisand gikk uanfektet på scenen for å ta imot en Oscar for rollen sin i filmen «Funny Girl», og salen fulgte henne med blikket da hun vendte kreasjonens enda mer avslørende bakparti mot kameraene og forlot scenen. Det ble startskuddet for en årlig konkurranse i dristige Oscar-kjoler.

Se Barbara Streisands takketale i den gjennomsiktige drakten

OSCAR-TØRKE

Spielberg ble forbigått gang på gang

Regissøren Steven Spielberg så på 1980-tallet ut som mannen som aldri skulle få en Oscar. Til tross for megasuksesser som «E.T»., «Jakten på den forsvunne skatt», «Haisommer» og «Nærkontakt av tredje grad» ble han stadig forbigått av akademiet.

I 1986 satte han en traurig rekord, da «Purpurfargen» fikk hele elleve nominasjoner, men ingen Oscar-statuett.

Først i 1993 fikk Spielberg endelig sin Oscar, da «Schindlers liste» ble kåret til beste film.