Public Enemies - full av historiske feil

Filmkontrollen: Public Enemies Bankraneren John Dillinger hjelper sine fengslede gjengkolleger med å rømme, og drar på raid gjennom Midtvesten med FBI i hælene.

Dillinger var bare 31 år da han ble drept av FBI. Før det hadde han skapt seg et ry som USAs mest ettersøkte forbryter.

Var Dillinger en massemorder?

I filmen flyr kulene om ørene på både gangstere, politi og forbipasserende. I alt kostet Dillingers 24 bankran og fire plyndrede politistasjoner tolv personer livet - blant dem gangstere, fangevoktere, politimenn og sivile. Filmen har imidlertid pyntet voldsomt på oppgjørene. I virkeligheten falt det på langt nær så mange skudd. Dillinger selv ble bare tiltalt for drapet på en politibetjent i Indiana, selv om det ikke kunne bevises at han avfyrte det dødelige skuddet. Tvert imot tyder mye på at Dillinger ikke engang var til stede da skuddet falt.

I januar 1934 ble John Dillinger arrestert i Tucson, Arizona. Hendelsen markeres i januar hvert år med en festival i byen.

Vet man hva Dillingers siste ord var?

I 1934 ble John Dillinger skutt av FBI-agenter da han forlot en kino i Chicago. Mens filmen og Dillingers liv ebber ut, hvisker han en romantisk hilsen til en av FBI-agentene, som formidler den videre til Dillingers kjæreste. Men ifølge vitner døde Dillinger omtrent momentant og "uten å si et ord". Senere dyppet de tilstedeværende lommetørklene sine i Dillingers blod for å ha et minne om folkehelten. Populariteten oppnådde han ved å rane bankene som hadde tvunget folk fra hus og hjem under depresjonen.