Red Cliff - flott, men urealistisk

Filmkontrollen: Red Cliff: I år 208 dro den kinesiske generalen Cao Cao ut i krig for å underlegge seg naborikene og vinne skjønnheten Xiaoqiao.

Filmen byr på flere kampscener - overdådige, men ikke svært realistiske.

Gikk Cao Cao til angrep på grunn av kjærlighet?

I filmen er Cao Caos motiv for å angripe de sørlige rikene at han er forelsket i skjønnheten Xiaoqiao, som er gift med en av hans fiender. Ingenting i de historiske kildene så mye som antyder at kjærlighet var årsaken til invasjonen. Keiseren ønsket bare å underlegge seg områdene som tidligere hadde hørt til riket hans. Kjærlighetsmotivet opptrer første gang i en kinesisk roman skrevet mer enn 1100 år etter slaget, og John Woo har tatt bokens idé og diktet videre på den.

Var Zhuge Liangs strategi virkelig så effektiv?

Zhuge Liang var en av tidens dyktigste militærstrateger. Han lærte sine soldater tidens mest effektive militærformasjoner. Som filmen viser, var Skilpadden en av dem. John Woo mente imidlertid at den var visuelt kjedelig og fant selv opp den fantasifulle formasjonen som lokker fienden inn i en labyrint av soldater. Liangs list med å ta 100 000 av fiendens piler stammer heller ikke fra virkelighetens verden, men fra en roman.