Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skatten du ikke får se på Netflix

Den største skatten som noensinne er funnet på De britiske øyer, ble avdekket ved Sutton Hoo i Øst-England. Filmen om gravfunnet viser ikke et fnugg av skatten – men det gjør vi.

British Museum

Akkurat nå er filmen “The Dig” den mest sette Netflix-filmen i Danmark.

Filmen handler om enken Edith Pretty som leier inn amatørarkeologen Basil Brown. Han skal se nærmere på gravhaugene som ligger på eiendommen hennes. Inne i en av dem finner han restene av et skip som ble gravd ned på 600-tallet.

🎬 Se traileren til “The Dig”:

Filmen bygger på en sann historie som utspilte seg utenfor Ipswich i 1939.

Dessverre måtte Basil Brown innstille arbeidet sitt da 2. verdenskrig brøt ut. Først etter krigen kunne arkeologene grave videre og avdekke fantastiske funn fra britenes angelsaksiske fortid.

Her kan du se de viktigste funnene fra skipsgraven – som Netflix ikke viser i filmen.

Se skatten fra Sutton Hoo her:

Skip lå skjult i mystisk haug

Det lå strødd med gravhauger på Edith Prettys eiendom. Basil Brown mente at en svært avlang haug var mest interessant. Her fant han restene av et nedgravd skip i 1939.

British Museum

Hjelm dukket opp etter krigen

Arbeidet i Sutton Hoo måtte innstilles under krigen, men i årene etter gravde arkeologene ut de mest utrolige funn. Skipsgraven viste seg å romme bl.a. en rikt dekorert hjelm.

British Museum

Kongen av East-Anglia kan ha båret hjelmen

Hjelmen fra Sutton Hoo har siden blitt rekonstruert i all sin prakt. Den har kanskje tilhørt Raedwald, som hersket over det lille kongeriket East Anglia på begynnelsen av 600-tallet.

British Museum

Gullspenne veide nesten ½ kilo

Beltespennen i skipsgraven er av gull og veier 400 gram. Ornamentikken er germansk – altså fra angelsaksernes hjemsteder i Nord-Tyskland og Jylland.

British Museum

Prydstav var trolig herskerens septer

I skipsgraven fant arkeologene en rikt dekorert stav som ikke tjener noe praktisk formål. Staven var trolig den begravde herskerens septer.

British Museum

Gullmynter kom helt fra Frankerriket

37 gullmynter og to små gullbarrer ble funnet i graven. Myntene kom fra Frankerriket, og analyser av gullinnholdet og myntpreget hjalp til med å tidfeste skatten til mellom 610 og 635 e.Kr.

British Museum

Skatten vitner om prakt, krig – og hygiene

Graven inneholdt også en mengde fine pyntegjenstander med glass samt et sverd og et kobberkar som den avdøde kunne vaske hendene i.

British Museum

Les også:

Anders And som nazist
Film

Se filmen: Donald Duck som nazist

2 minutter
Film

Når begynte vi å se film på kino?

1 minutt
Film

23. februar 1945: Ikonisk flagg ble reist på Iwo Jima

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul