Thomas Edison jaget filmfolk til Hollywood
Oppfinneren Thomas Edison var nær ved å ta knekken på filmindustrien da den lå i startgropen. Han krevde nemlig avgifter av alle som ville gjøre filmopptak. Bare ved å arbeide i det skjulte i den kaliforniske landsbyen Hollywood, kunne filmfolkene unnslippe patentrytteriet.

Edison grunnla verdens første filmstudio, Black Maria, i 1893 i New Jersey. Og han så ikke med milde øyne på konkurrenter: Nye selskaper ble truet til å stenge dørene.
“Denne søvnige byen omgitt av appelsinlunder i den nordlige utkanten av Los Angeles, vil sikkert snart bli betydelig livligere hvis man skal dømme etter interessen filmfolk viser for den.”
Slik skrev en kalifornisk avis i 1909. Den omtalte søvnige Los Angeles-forstaden het Hollywood og var på det tidspunktet et lite, religiøst jordbrukssamfunn, men det skulle snart endre seg.
Få år senere hadde byen overtatt New Yorks posisjon som sentrum for den unge amerikanske filmindustrien.
Filmen fikk liv og sjel
I begynnelsen av det tjuende århundre var den amerikanske filmindustrien i rivende utvikling. I løpet av noen få år hadde film utviklet seg fra å bestå av korte klipp på under et minutt, til å rulle opp lange fortellinger på så mye som ti minutter, noen ganger lengre.
De nye “langfilmene” trollbandt publikum med spennende dramaer og skuespillere i spektakulære kostymer, og de ble vist frem i de mange tusen kinoene som skjøt opp over hele USA.
De første westernfilmene rullet over lerretet, gjerne etterfulgt av en tegnefilm eller en grøsser, som med hittil usette spesialeffekter fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på publikum.
Det publikum ikke visste, var at det utspilte seg et virkelig drama bak kulissene, med skremselskampanjer og dødstrusler.
Filmfolk til krig mot seg selv
Teknologien til både opptak og fremvisning var primitiv sett med moderne øyne. Men de som var tidlig ute i filmbransjen hadde brukt formuer på å finne opp utstyret, og de ville svært gjerne tjene penger på utviklingsarbeidet.
Oppfinneren Thomas Alva Edison var den største pioneren på området. Firmaet hans i Menlo Park i delstaten New Jersey var ikke bare et utviklingslaboratorium. Det var også et filmselskap som produserte nesten 1200 filmer i løpet av de 24 årene det eksisterte.
I 1908 overtalte Edison alle store filmselskaper og USAs største filmdistributør til å gå sammen om å beskytte oppfinnelsene de hadde tatt patent på. I fellesskap opprettet de The Motion Picture Patents Company (MPPC).
Selskapet inngikk en avtale med Eastman Kodak, landets største produsent av råfilm, om bare å selge film til MPPCs medlemmer – en allianse som reelt konsentrerte all makt hos ni filmselskaper.
De krevde høye avgifter av filmdistributører og kinoer for retten til å vise film laget av filmselskapene i MPPC. De forbød uavhengige produsenter å bruke kameraer som de hadde patent på. Og mindre distributører som samarbeidet med uavhengige filmskapere, ble forbudt å forhandle MPPCs film.
Monopolet skapte naturlig nok stor misnøye. Ikke minst opprørte det mange kinoeiere at de måtte betale høye avgifter, samtidig med at de ikke fikk vise film produsert av andre enn medlemmene av det mektige MPPC.
De som forsøkte å gjøre opprør, fikk umiddelbart en kontant reprimande. Det skjedde blant annet for kinodirektøren William Fox. Under en rettssak senere fortalte han at han hadde fått følgende beskjed av Percival Waters, en av sjefene i MPPCs datterselskap General Film Company da han nektet å selge kinoene sine: “Husk at vi er et stort hjul, og du er bare en liten plankebit på dets vei. Du tror vel ikke at jeg som leder av firmaet mitt vil kjøre i grøften for å unngå deg? Jeg er forpliktet til å kjøre over deg hver dag, hver gang, og resultatet vil bli at det tunge hjulet raskt vil mose treplanken til splinter.”