Wikipedia
Anders And som nazist

Video: Donald Duck i nazi-land

I 1943 vant Walt Disney en Oscar for beste animerte kortfilm, men den forsvant fort fra markedet. Det var nemlig en anti-nazistisk propagandafilm som Disney ikke ville spre videre.

Filmen med tittelen "Der Fuehrer's Face" forteller historien om Donald Duck som drømmer at han jobber på en fabrikk i Nazi-Tyskland.

Originaltittelen på filmen var "Donald Duck in Nutzi Land", men den endret seg da en sang skrevet til filmen (Der Fuehrer's Face) ble en kjempehit.

En hån mot Hitler

Det er nazi-referanser overalt i filmen, og med Donald Duck som hovedperson står det lysende klart at det dreier seg om en humoristisk hån av Adolf Hitler - filmens avsluttende patriotiske moral er heller ikke til å ta feil av.

Opprinnelig ble filmen produsert som en anti-nazistisk propagandafilm som skulle selge flere krigsobligasjoner i USA.

Det ble imidlertid lagt tett lokk på spredningen av filmen etter Oscar-seieren da Disney ikke ville ha mer fokus på den.

I 2004 ble den funnet frem igjen da Disney ga ut sine klassiske skattkammersamlinger. Du kan også se den her.

Video

Men Disney var ikke de eneste som laget propagandafilm.

Etter maktovertakelsen i 1933 ville naziledelsen nemlig skape den perfekte propagandamaskinen. Tyskerne skulle bombarderes med regimets budskaper – enten de rundet et gatehjørne, leste avisa på sofaen eller satte seg til rette i den dunkle kinosalens myke seter.

Les hele historien her