Forsker finner nytt verk fra Mozart på museum

Det var ren og skjær flaks som gjorde at en tysk forsker snublet over et verk av Mozart som fram til nå har vært ansett som tapt.

De nyoppdagede notene ble presentert under en stor pressekonferanse på et mueum i Praha, hvor gjestene også fikk høre Mozarts “tapte” musikk for første gang på 200 år.

© Narodni Muzeum

Funnet ved en tilfeldighet

Et nytt verk av den berømte østerrikske komponisten, Wolfgang Amadeus Mozart, har blitt funnet på et museum i Tjekkia.

Det var en tysk musikkforsker som ved en tilfeldighet fant den såkalte kantate med tittelen “Per l_a Ricuperata Salute di Ofelia“_ mens han lette etter andre dokumenter i et museumsarkiv i Praha.

Fram til nå har historikere gått ut fra at alle kopier av verket var gått tapt, så funnet har skapt stor oppstandelse. Navnet på verket har vært kjent fra gamle aviser fra 1700-tallet, men det er altså først nå at forskere har funnet notene som gjør det mulig å spille musikken igjen.

Rivalen bidro til verket

Den nylig oppdagede komposisjonen stammer fra 1785, og var ment å akkompagnere et sangstykke skrevet av Lorenzo da Ponte – den samme dikteren som sto bak noen av Mozarts mest kjente operaer, som “Don Juan” og “Figaros Bryllup”.

Et pussig trekk ved det nye Mozart-verket er at det er skrevet i sammarbeid med den italienske komponisten, Antonio Salieri.

Han var en av de mest innflytelsesrike musikerne i Østrrike omkring Mozarts storhetstid, og italieneren var i følge flere historikere en bitter rival som aktivt motarbeidet Mozart.

Salieri fikk skylden for dødsfall

I følge én av flere teorier var hatet og rivaliseringen mellom de to mennene så sterkt at Salieri i 1791 giftmyrdet Mozart.

Blant annet i den Oscar-vinnende filmen, “Amadeus” fra 1984, får Salieri skylden for Mozarts død, men det har aldri blitt funnet beviser for det påståtte hatefulle forholdet mellom Mozart og Salieri.

Det nye funnet viser at rivaliseringen tross alt ikke stakk så dypt - og at de to komponistene hadde såpass stor respekt for hverandre at et sammarbeid mellom dem var mulig.

I denne videoen kan du høre Mozarts over 200 år gamle verk: