Imageselect & Bridgeman

Game of Thrones rapper fra historiebøkene

Suksesserien Game of Thrones er sterkt inspirert av europeisk middelalder, og mange av seriens mest populære skikkelser er modellert etter berømte historiske personer.

Robb Stark

Robb Stark fører sine hæravdelinger til en lang rekke seire, men blir felt da han bryter et ekteskapsløfte. Han skal egentlig gifte seg med en kvinne fra House Frey som ledd i en militær allianse, men velger i stedet en adelskvinne fra utenfor Westeros.

Den engelske kongen Edward 4. (1442-1483) brøt også et ekteskapsløfte. Han skulle giftet seg med prinsesse Anne, datter av den franske Ludvig 11., men ble i stedet i all hemmelighet viet til Elizabeth Woodville.

De engelske adelsmennene som hadde rigget til alliansen med den franske kongen, ble rasende og gjorde opprør. Men til forskjell fra Robb Stark slapp Edward heldig fra sine brutte løfter om giftermål og satt på tronen helt til sin død.

Kong Joffrey

Kong Joffrey, seriens onde supertyrann, er i store trekk en blanding av den engelske kongen Rikard 2. (1367-1400) og Edward av Westminster (1453-1471), prinsen av Wales. I likhet med Joffrey besteg Rikard 2. tronen i ung alder - alt som 10-åring i 1377.

Joffreys brutalitet er inspirert av Edward av Westminster, som ifølge datidens skriftlige kilder var ekstremt voldelig og sykelig besatt av krig. Den italienske ambassadøren av Milano skrev om Edward:

"Denne gutten - selv om han bare er 13 år - snakker alt nå ikke om annet enn å føre krig og skjære hodet av på folk, som om han kan bestemme alt som den rene krigsguden."

Edwards krigslyst gjorde at han ble drept allerede som 17-åring under slaget ved Tewkesbury i 1471.

TV-serien er ikke bare inspirert av begivenhetene i Rosekrigene. Flere av rollefigurene deler skjebne med historiske personer fra middelalderens England.

© Polfoto, Imageselect, Getty Images & HBO Nordic

Petyr “Littlefinger” Baelish

Seriens skattmester og bordelleier kommer til makten ved hjelp av uovertrufne manipulasjonsevner og et stort nettverk av spioner. Den beskrivelsen passer også på den engelske hærføreren og diktatoren Oliver Cromwell (1599-1658).

Cromwell ble født i en lavadelig bondefamilie, men fikk med tiden kjempet seg til tittelen Lord Protector, som i praksis var synonymt med "diktator". En annen inspirasjonskilde til Littlefinger kan ha vært Richard Neville (1428-1471), jarl av Warwick. Hans betydelige formue og velutviklede teft for politisk manipulasjon ga ham tilnavnet "Kongemakeren".

Daenerys Targaryen

En av seriens store personligheter, Daenerys Targaryen, har mange likhetstrekk med den engelske dronningen Elisabet 1. (1533-1603). Begge er maktsyke, ugift og har et nesten uovervinnelig våpen (drager og den engelske flåten) i sin makt.

Mens Daenerys tidligere har vært gift, er Elisabet kjent som Jomfrudronningen fordi hun aldri inngikk ekteskap. Begge kvinnene bestemmer seg for å forbli ugift for å bevare og utvide sin makt: Daenerys vil gjenerobre THE IRON THRONE, Elisabet ville utvide sitt engelske rike.

Sist, men ikke minst straffet begge en betrodd rådgiver som skuffet og såret dem. Daenerys forviser Jorah Mormont da hun får vite om hans fortid som spion, og Elisabet fikk sin nære rådgiver Robert Devereux, jarlen av Essex, henrettet fordi han forsøkte å starte et opprør mot henne.

Daenerys Targaryen er bare en av skikkelsene i "Game of Thrones" som er sterkt inspirert av aktører på maktens scene i middelalderens Europa.

Cersei Lannister

Dronning Cersei har uvanlig mange fellestrekk med Margaret av Anjou (1429-1482). De ble begge i ung alder giftet bort for å skape politiske allianser - franske Margaret ble i 1445 gift med Englands Henrik 6. for å skape fred mellom England og Frankrike.

Begge kvinnene måtte trå til og ta styringen fordi mennene deres sviktet. Cersei regjerte i det skjulte mens hennes mann dro på jakt og sto i med andre kvinner, Margaret overtok makten mens Henrik 6. langsomt gikk fra forstanden.

Dessuten ble de begge svertet av rykter om at de hadde vært sine menn utro, de fikk begge sønner (Joffrey og Edward av Westminster), som var ekstremt brutale og sadistiske.

Jaime Lannister

I seriens sesong 4 får Jaime Lannister en kunstig hånd lagd av gull, det er fordi hans egen hånd er blitt hugd av. Denne hendelsen har paralleller til Gottfried "Götz" von Berlichingen (1480-1563) - en tysk ridder og leiesoldat som var kjent som Götz med jernhånden.

I likhet med Jaime tilhørte Götz en adelig familie før han tok tjeneste som ridder. I 1504 ble hånden hans sprengt i filler av en kanonkule under en beleiring. Men Götz var ikke typen som ga seg på grunn av bagateller, så han fikk lagd og påsatt en kunstig jernhånd, dro tilbake til krigen og fortsatte der han slapp.

Se mer om seriens historiske bakgrunn - George R.R. Martin og engelske historikere avdekker seriens inspirasjonskilder: