5 populære matvarer som ble til ved en tilfeldighet
Løsemiddel ble til søtstoff og en glemt brus i minusgrader ble til den første kjente pinne-isen.

Du vil nok bli overrasket over hvilke av dine matvarer som ble til tilfeldig.
Potetgull skulle gi kresen kunde en lærepenge
Da porsjonen med håndskårne pommes frites havnet på bordet foran kunden på restauranten Moon Lake Lodge i Saratoga Springs i New York i 1853, falt dommen raskt:
«For tykke!» klaget kunden, og skjøv tallerk- enen fra seg. Pommes frites hadde da gått sin seiersgang i USA etter å ha blitt introdusert fra Europa på slutten av 1700-tallet, og sto nå på den vesle dinerens meny.
Kokken George Crum tilberedte velvillig en ny porsjon, men heller ikke denne gangen klarte han å tilfredsstille den kresne kunden. De skulle være enda tynnere, forlangte gjesten.
Chips ble en kjempesuksess
Da fikk George Crum nok av den vanskelige kunden, og bestemte seg for å gi ham en lærepenge. Hvis han ville ha tynt skårne pommes frites, så skulle han sannelig få det!
Men en kniv skar han papirtynne skiver av en potet, stekte dem sprø i olje, saltet dem godt og serverte dem.
Men til George Crums store overraskelse ble ikke gjesten rasende over de oversaltede potetskivene.
Tvert imot spiste han dem med begeistring, og ryktet om den nye retten spredte seg til andre kunder. Snart ville alle ha de sprø skivene, som Crum døpte Saratoga Chips.
Til å begynne med ble chips bare servert på restauranter, men snart ble de sprø potetskivene så populære at driftige entreprenører så muligheter i de tynnskårne godbitene.
På begynnelsen av 1900-tallet begynte masseproduksjonen av potetchips.