“Kom fort! Jeg drikker stjernene!”
Dette skal benediktinermunken Dom Pierre Pérignon angivelig ha ropt til sine munkebrødre da han i 1693 smakte på sitt seneste brygg: Champagne.
Siden dengang har munken fra den franske Champagne-regionen ofte blitt fremhevet som oppfinneren av den boblende vinen, men faktisk var musserende vin kjent lenge før Dom Pérignons begeistrede utbrudd.
Dårlige flasker eksploderte
Den første musserende vinen ble etter alt å dømme fremstilt i 1531, av munker som laget altervin. I et kloster i Sør-Frankrike oppdaget munkene at de kunne få vinen til å boble hvis de helte den på flasker tidligere enn de pleide.
Årsaken var at fermenteringen dermed fortsatte i flaskene og dannet bobler. Prosessen skapte imidlertid et stort trykk og fikk ofte flasker av dårlig kvalitet til å eksplodere i klosterets vinkjeller – noe som fikk munkene til å døpe drikken “Djevelens Vin”.
Vinsalget rett til himmels
Midt på 1600-tallet oppdaget den engelske naturforskeren Christopher Merret at han kunne starte enda en fermentering ved å blande sukker i vin som allerede var helt over på flasker.
Kombinert med mer solide flasker gjorde dette at han fikk en mer kontrollert vinproduksjon.
Musserende vin ble først virkelig populært på 1800-tallet, da produksjonen gikk fra 300.000 flasker i året i 1800 til 20 millioner i 1850. I 2007 satte champagnesalget rekord med hele 338,7 millioner flasker.