Norteno / Shutterstock

Hvem oppfant champagnen?

Benediktiner-munken Dom Pérignon har fået æren for opfindelsen af champagne, men 150 år forinden eksperimenterede franske munke allerede med den mousserende drik.

“Kom fort! Jeg ­drikker stjernene!”

Dette skal benediktinermunken Dom Pierre Pérignon angivelig ha ropt til sine munkebrødre da han i 1693 smakte på sitt seneste brygg: Champagne.

Siden dengang har munken fra den franske Champagne-regionen ofte blitt frem­he­vet som oppfinneren av den boblende vinen, men faktisk var mus­se­ren­de vin kjent len­ge før Dom Pérignons begeistrede utbrudd.

Dårlige flasker eksploderte

Den første musserende vinen ble etter alt å døm­me fremstilt i 1531, av mun­ker som laget altervin. I et kloster i Sør-Frankrike op­pda­ge­t munkene at de kunne få vinen til å boble hvis de helte den på flasker tidligere enn de pleide.

Årsaken var at fermenteringen dermed fort­sat­te i flaskene og dannet bobler. Prosessen skapte imidlertid et stort trykk og fikk ofte flasker av dårlig kvalitet til å eksplodere i klosterets vinkjeller – noe som fikk munkene til å døpe drikken “Djevelens Vin”.

Vinsalget rett til himmels

Midt på 1600-tallet oppdaget den engelske naturforskeren Christopher Mer­ret at han kunne starte end­a en fermentering ved å blande sukker i vin som allerede var helt over på flas­ker.

Kombinert med mer solide flasker gjor­de dette at han fikk en mer kon­trol­le­rt vinproduksjon.

Musserende vin ble først virkelig populært på 1800-tallet, da produksjonen gikk fra 300.000 flasker i året i 1800 til 20 millioner i 1850. I 2007 satte champagnesalget rekord med hele 338,7 millioner flasker.