Shutterstock

Hvor stammer pommes frites fra?

Spanjolene brakte poteten til Europa, men både belgierne og franskmennene mener at de var først ute med pommes frites.

Opphavet til pommes frites har forsvunnet inn i historiens tåke, og historikerne kan ikke bli helt enige om hvem som først satte tennene i de gylne potetpinnene. Ifølge noen historikere stammer pommes frites fra det sørlige Belgia, hvor fiskere langs elven Maas stekte småfisk i olje. Om vinteren – når forrådet av fisk var blitt spist opp – slengte fiskerne tyntskårne poteter i de oljefylte grytene sine.

Det sies at de belgiske pommes frites ble oppdaget av amerikanske soldater under 1. verdenskrig og tatt med til USA, hvor pommes frites fikk sin plass som ledsager til burgeren. Ettersom fransk er det dominerende språket i det sørlige Belgia, døpte amerikanerne sin nye “oppfinnelse” french fries.

Pommes frites

De første pommes frites ble sannsynligvis spist i Belgia for ca. 300 år siden.

© Shutterstock

Belgia ønsker et FN-stempel

Også Frankrike og Spania har imidlertid gjort krav på å være pommes frites' arnested. Spanske conquistadorer var de første europeerne som møtte den søramerikanske poteten på 1500-tallet, og det er mulig at rotknollen ble oljestekt som andre tradisjonelle spanske retter. I Frankrike forteller kilder om pommes frites-selgere på gatene i Paris så tidlig som 1790.

Uansett planlegger Belgia å anmode UNESCO, FNs organisasjon for bl.a. kultur, om å få anerkjent pommes frites som en del av den belgiske kulturarven.