Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pommes frites

Hvor stammer pommes frites fra?

Spanjolene brakte poteten til Europa, men både belgierne og franskmennene mener at de var først ute med pommes frites.

Shutterstock

Opphavet til pommes frites har forsvunnet inn i historiens tåke, og historikerne kan ikke bli helt enige om hvem som først satte tennene i de gylne potetpinnene. Ifølge noen historikere stammer pommes frites fra det sørlige Belgia, hvor fiskere langs elven Maas stekte småfisk i olje. Om vinteren – når forrådet av fisk var blitt spist opp – slengte fiskerne tyntskårne poteter i de oljefylte grytene sine.

Det sies at de belgiske pommes frites ble oppdaget av amerikanske soldater under 1. verdenskrig og tatt med til USA, hvor pommes frites fikk sin plass som ledsager til burgeren. Ettersom fransk er det dominerende språket i det sørlige Belgia, døpte amerikanerne sin nye “oppfinnelse” french fries.

Pommes frites

De første pommes frites ble sannsynligvis spist i Belgia for ca. 300 år siden.

© Shutterstock

Belgia ønsker et FN-stempel

Også Frankrike og Spania har imidlertid gjort krav på å være pommes frites' arnested. Spanske conquistadorer var de første europeerne som møtte den søramerikanske poteten på 1500-tallet, og det er mulig at rotknollen ble oljestekt som andre tradisjonelle spanske retter. I Frankrike forteller kilder om pommes frites-selgere på gatene i Paris så tidlig som 1790.

Uansett planlegger Belgia å anmode UNESCO, FNs organisasjon for bl.a. kultur, om å få anerkjent pommes frites som en del av den belgiske kulturarven.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul