Hvor stammer skumbollen fra?

En dansk historiker hevder i sin nye bok at skumbollen ikke kan spores tilbake til 1800-tallets Norden. I stedet skal vi takke skottene og amerikanerne for godsaken.

Boken "Den Danske Chokoladehistorie" kaster en brannfakkel inn i debatten om skumbollens opprinnelse. Verket ble utgitt på den internasjonale sjokoladedagen 13. september, og tar et oppgjør med seiglivede myter om at skumbollen ble oppfunnet av danskene i 1801.

Nedstøvede arkiver avslørte hemmeligheten

Bokens forfatter – den danske historikeren Annette Hoff – skriver blant annet at det ikke fantes sjokolade i Danmark i 1801.

Først i 1818 kom det første skipet med en last sjokolade til København. Ti år senere fant en nederlender opp metoden som gjør det mulig å utvinne kakaosmør som kan bearbeides til spiselig sjokolade.

Forfatterens research viste også at Danmarks eldste sjokoladefabrikk først begynte å selge skumboller i 1905.

Og fra 1912 av fulgte fabrikken en amerikansk oppskrift på skumboller.

Konditor lurte seg selv

Ifølge boken hadde en dansk konditor, Emil Elikofer, denne oppskriften med hjem fra USA.

Han viste den til direktøren for sjokoladefabrikken, og som takk fikk han en gullklokke og ble ansatt på livstid, men fikk ikke provisjon på salget.

Hans nålevende familie forteller at Emil Elikofter resten av livet ble hånet av sin far for å ha inngått en så elendig avtale.

Skotter laget skumboller på 1800-tallet

Men hvor stammer da skumbollen fra? Ifølge Annette Hoff er Skottland et godt tips.

Her kan skumbollen med sikkerhet spores til 1895, der den ble solgt under navnet Chocolate Mallow Biscuit – en skumfylt småkake som fortstatt er å få kjøpt.