Shutterstock

Hvordan fikk pizza margherita navnet sitt?

Mange har forsøkt å finne svaret på denne pizzaens opprinnelse, og den mest kjente teorien involverer dronning Margherita av Savoies besøk i Napoli.

Det finnes flere teorier om opphavet til den populære margherita-pizzaens navn.

Den mest utbredte teorien er at pizzaen er oppkalt etter den italienske dronningen Margherita av Savoie (1851-1926).

Under et besøk i byen Napoli i juni 1889 skal dronningen ha vært så lei av den fine franske maten at hun ba byens beste pizzabaker, Raffaele Esposito, om å lage tre forskjellige pizzaer til henne.

De to første pizzaene med hvitløk og ansjos falt ikke i Margheritas smak. Men den tredje – en pizza med tomatsaus, mozzarella, basilikum og olivenolje – var helt perfekt, mente dronningen.

Som takk for dronningens anerkjennelse skal Esposito ha oppkalt pizzaen sin etter Margherita.

Tre raske om pizza:

Flate brød med ulike toppinger var kjent allerede i oldtiden.

Ordet pizza opptrer for første gang i skrift i år 997 – trolig etter det greske ordet pita (brød).

Den moderne pizzaen ble utviklet i Napoli sist på 1700-tallet, da byens fattige spiste tomater på flatbrød.

Men teorien om den italienske dronningen er omdiskutert.

Pizzaer med lignende innhold ble etter alt å dømme også laget i Napoli før hennes besøk.

Og en kilde nevner en margherita-pizza allerede i 1866. Det er dog uklart om dette var samme type som den Esposito laget.

En annen teori er at pizzaen fikk navn etter prestekragen (it. margherita) fordi pizzabakerne la mozzarella og basilikum i et blomstermønster.

LES OGSÅ: Verdens enkleste pizzaovn