Shutterstock

Hvorfor spiser britene fish and chips?

Fish and chips var opprinnelig en jødisk tradisjon, men utviklet seg med tiden til en ren krigsnødvendighet for den britiske befolkningen.

Den engelske tradisjonen med å spise panert fisk stekt i olje stammer sannsynligvis fra spanske jøder som slo seg ned i landet på 1500-tallet.

De hadde med seg fiskeretten pescado frito fra Andalusía, og engelskmennene ble begeistret for den panerte fisken.

Salget tok imidlertid først av på midten av 1800-tallet, da trålfiske økte utbudet av fisk på britenes middagsbord.

I 1848 kjørte det første godstoget fra havnebyen Grimsby på nordsjøkysten, og etter det kunne fisken ubesværet sendes til storbyene.

Enorme stimer ble halt opp av Nordsjøen og solgt for småpenger til arbeiderfamiliene.

Fish and chips høynet moralen under krigen

Den første kjente ”Fish’n’Chips Shop” åpnet i London i 1860 og serverte frityrstekt fisk med pommes frites – en ny fransk delikatesse.

Maten var billig og kunne serveres raskt, ofte innpakket i gamle aviser.

Fish’n’chips ble sett på som så viktig for befolkningens moral under 1. verdenskrig at den britiske regjeringen sørget for at det alltid kom rikelig med forsyninger inn i landet tross tyske ubåtangrep.