Denver Post/Imageselect & Shutterstock
Filippo Tommaso Marinetti hatet pasta.

Italiensk dikter erklærte krig mot pastaen

Dropp den umandige pastaen, tordnet den italienske poeten Filippo Tommaso Marinetti på 1930-tallet. Diktatoren Mussolini var enig – Italia manglet nemlig pasta.

Sunne mennesker forakter pasta, mente tilhengerne av den kunstneriske avantgardebevegelsen futurismen.

Bevegelsens grunnlegger, den italienske dikteren Filippo Tommaso Marinetti, skrev i 1930 et manifest der den ellers høyt elskede italienske matvaren fikk gjennomgå. For italienerne var pasta – ifølge Marinetti – «en absurd gastronomisk religion».

«Uansett hvor behagelig den er for ganen, er pasta mat for de passive. Den gjør folk late og narrer dem til å tro at den er næringsrik», var poetens dom.

Pasta skapte også problemer for det vakre kjønn, forklarte Marinetti:

«En tung, oppsvulmet mage gjør ikke en kvinne fysisk tiltrekkende.»

Strøm ga kjøttet energi

Futurismen oppstod i 1909, og bevegelsens tilhengere var særlig opptatt av å hylle ungdom, teknologi, krig og mannlighet. Fart og maskiner ble derfor ofte fremhevet i de futuristiske kunstnernes malerier og skulpturer.

Mens futuristene hatet pasta, anså de store, saftige biffer som viril mat for menn. Under tilberedningen var det imidlertid viktig å tilføre kjøttet strøm. Elektrisitet frigjorde kjøttets iboende energi, hevdet Marinetti.

Filippo Tommaso Marinetti, middagsselskap uten pasta

Pasta gjorde menn fete og impotente, mente den italienske dikteren og provokatøren Filippo Tommaso Marinetti. Til et stort middagsselskap i 1932 engasjerte han kokker til utelukkende å lage retter uten pasta.

© Wikimedia Commons & Denver Post/Imageselect

Biffene skulle spises uten bestikk, for ifølge Marinetti forsterket det mannens jaktinstinkt å spise med bare hendene.

Ideen om å skrote pastaen ble støttet av Italias diktator Benito Mussolini – ikke så mye for å bekjempe latskap i befolkningen, men fordi Italias nedslitte landbruk slet med å produsere nok hvete til pastaproduksjonen.

Gjennom reklamekampanjer på 1930-tallet forsøkte diktatoren å få italienerne til å spise ris i stedet.

Mussolini lyktes med å gjøre risotto populær i Italia, men den fascistiske diktatoren og futuristene ble aldri kvitt pastaen. I dag er pasta ikke bare en favoritt i Italia, men i store deler av verden.