Sunne mennesker forakter pasta, mente tilhengerne av den kunstneriske avantgardebevegelsen futurismen.
Bevegelsens grunnlegger, den italienske dikteren Filippo Tommaso Marinetti, skrev i 1930 et manifest der den ellers høyt elskede italienske matvaren fikk gjennomgå. For italienerne var pasta – ifølge Marinetti – «en absurd gastronomisk religion».
«Uansett hvor behagelig den er for ganen, er pasta mat for de passive. Den gjør folk late og narrer dem til å tro at den er næringsrik», var poetens dom.
Pasta skapte også problemer for det vakre kjønn, forklarte Marinetti:
«En tung, oppsvulmet mage gjør ikke en kvinne fysisk tiltrekkende.»
Strøm ga kjøttet energi
Futurismen oppstod i 1909, og bevegelsens tilhengere var særlig opptatt av å hylle ungdom, teknologi, krig og mannlighet. Fart og maskiner ble derfor ofte fremhevet i de futuristiske kunstnernes malerier og skulpturer.
Mens futuristene hatet pasta, anså de store, saftige biffer som viril mat for menn. Under tilberedningen var det imidlertid viktig å tilføre kjøttet strøm. Elektrisitet frigjorde kjøttets iboende energi, hevdet Marinetti.

Pasta gjorde menn fete og impotente, mente den italienske dikteren og provokatøren Filippo Tommaso Marinetti. Til et stort middagsselskap i 1932 engasjerte han kokker til utelukkende å lage retter uten pasta.
Biffene skulle spises uten bestikk, for ifølge Marinetti forsterket det mannens jaktinstinkt å spise med bare hendene.
Ideen om å skrote pastaen ble støttet av Italias diktator Benito Mussolini – ikke så mye for å bekjempe latskap i befolkningen, men fordi Italias nedslitte landbruk slet med å produsere nok hvete til pastaproduksjonen.
Gjennom reklamekampanjer på 1930-tallet forsøkte diktatoren å få italienerne til å spise ris i stedet.
Mussolini lyktes med å gjøre risotto populær i Italia, men den fascistiske diktatoren og futuristene ble aldri kvitt pastaen. I dag er pasta ikke bare en favoritt i Italia, men i store deler av verden.