Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Når fikk vi tre daglige måltider?

Middagen ble ikke dagens hovedmåltid før midt på 1800-tallet. Før det var frokosten det primære - og ofte det eneste - måltidet.

Shutterstock

Tre daglige måltider var et fenomen som vant innpass i forbindelse med industrialiseringen for ca. 250 år siden.

Da ble det vanlig for arbeiderne å spise et måltid før, under og etter en lang dags harde strabaser på fabrikken.

Før det spiste folk vanligvis færre måltider om dagen; for eksempel inntok romerne bare ett daglig måltid rundt middagstider og anså det som usunt å spise oftere.

Romerske lærde var opptatt av fordøyelse og mente at frokosten sløvet både kropp og sinn. Personer som spiste mer enn en gang ble derfor uglesett.

Også i middelalderen var lunsjen dagens viktigste og ofte eneste måltid. Her var resonnementet snarere at dagtimene måtte utnyttes best mulig og derfor brukes til å jobbe eller sitte i bønn i stedet for å spise.

Hvis sulten meldte seg senere på dagen, kunne den sultne ta en bit brød, ost eller terte.

Rundt 1600-tallet begynte særlig adelen å spise frokost, og med oppfinnelsen av elektrisk lys ble dagens viktigste måltid skjøvet til senere på dagen og supplert med en lett frokost og en liten lunsj.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul