Når fikk vi tre daglige måltider?

Middagen ble ikke dagens hovedmåltid før midt på 1800-tallet. Før det var frokosten det primære - og ofte det eneste - måltidet.

Middagen ble ikke dagens hovedmåltid før midt på 1800-tallet. Før det var frokosten det primære - og ofte det eneste - måltidet.

Shutterstock

Tre daglige måltider var et fenomen som vant innpass i forbindelse med industrialiseringen for ca. 250 år siden.

Da ble det vanlig for arbeiderne å spise et måltid før, under og etter en lang dags harde strabaser på fabrikken.

Før det spiste folk vanligvis færre måltider om dagen; for eksempel inntok romerne bare ett daglig måltid rundt middagstider og anså det som usunt å spise oftere.

Romerske lærde var opptatt av fordøyelse og mente at frokosten sløvet både kropp og sinn. Personer som spiste mer enn en gang ble derfor uglesett.

Også i middelalderen var lunsjen dagens viktigste og ofte eneste måltid. Her var resonnementet snarere at dagtimene måtte utnyttes best mulig og derfor brukes til å jobbe eller sitte i bønn i stedet for å spise.

Hvis sulten meldte seg senere på dagen, kunne den sultne ta en bit brød, ost eller terte.

Rundt 1600-tallet begynte særlig adelen å spise frokost, og med oppfinnelsen av elektrisk lys ble dagens viktigste måltid skjøvet til senere på dagen og supplert med en lett frokost og en liten lunsj.