Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Oldtidens brød ble til gigantisk bløtkake

Da kronprinsesse Elizabeth av England serverte bløtkake i bryllupet sitt i 1947, var det kulminasjonen på en over 1.000 år lang utvikling.

Getty Images

Allerede i antikken var bakverk en del av festlighetene, men bryllupsgjester måtte i århundrer nøye seg med tørre småkaker, innbakte sauetestikler og plumkaker før lagkaken så dagens lys på 1800-tallet.

Kongelige brylluper sørget for at kunstferdige kaker slo an.

Romerne først ute med bryllupsbrød

I antikkens Roma nådde bryllupsfesten sitt høydepunkt når gjestene fikk lov til å bryte en mustaceum (et søtt brød) over brudens hode. Tradisjonen skulle bringe henne lykke i ekteskapet. Etterpå spiste brud og brudgom noen av smulene sammen.

I middelalderens England ble krydderboller stablet så høyt at brud og brudgom såvidt kunne kysse hverandre over stabelen uten å velte den – men kake var det egentlig ikke noe av.

Ifølge koke-boken “The Accomplisht Cook” (Den fullendte kokk) fra 1685 spiste britene som regel en terte med kjøtt i brylluper.

Kokebokens såkalte brudeterte besto av innbakte østers, krydderurter og sauetestikler. Først mot slutten av 1600-tallet ble det alminnelig å servere en stor, dekorert kake i brylluper – typisk en plumkake med fruktbiter. Noen steder i England fikk gjestene også servert brudgommens kake, som vanligvis var tung og mørk.

Ordet bryllupskake ble først tatt i bruk på begynnelsen av 1800-tallet, og i samme århundre avløste lagkaken den tunge plumkaken som europeernes foretrukne dessert i brylluper.

Kassevis av mandler og sekkevis av farin ankom London før bryllupet.

© Popperfoto/Getty Images

Undersåtter samlet inn til prinsessens kake

Da Storbritannias kronprinsesse Elizabeth skulle gifte seg to år etter 2. verdenskrigs avslutning, var mange av ingrediensene til bryllupskaken fortsatt vanskelig å skaffe på grunn av rasjoneringen.

Overalt i det britiske imperiet samlet folk derfor inn og sendte fødevarer til London slik at prinsessen kunne få en passende kake.

Brunt sukker ble skipet ut fra Trinidad, Sør-Afrika leverte rom og australske pikespeidere sendte kassevis av sukker til London.

Som takk mottok de australske pikespeidernes organisasjon etter bryllupet en hel etasje fra kronprinsessens kake.

Se nærmere på den storslagne kaken i galleriet:

Lagkage parallax

Toppen av kaken ble opprinnelig dekorert med alt fra blomster til greske guder i glasur. Først på 1920-tallet ble miniatyrer av brudeparet alminnelige i USA. Herfra spredte moten seg til resten av verden.

William Sumits/Getty Images
Lagkage lag Parallax

2000 porsjoner av kronprinsesse Elizabeths bryllupskake ble spist på festen. Likevel kunne
brudeparet i overensstemmelse med britisk tradisjon gjemme en etasje av kaken til dåpen av sitt første barn, prins Charles.

William Sumits/Getty Images
Lagkage lag parallax

227 kg veide kronprinsesse Elizabeth og prins Philips bryllupskake. Den var 274 cm høy og laget av blant annet 660 egg, 14 liter rom og 80 kg appelsiner.

William Sumits/Getty Images

Gamle tradisjoner lever videre

Da britiske prins Harry i fjor giftet seg med Meghan Markle fra USA, gjenoppsto en gammel engelsk tradisjon.

I middelalderen ble en ring gjemt i kjøtt-terten som utgjorde hovedretten. Den bryllupsgjesten som fikk stykket med
ringen ville bli gift innen et år, lød profetien.

Et californisk shoppingsenter gjemte en ring i en stor bryllupskake – i motsetning til middelalder-skikken skar de ikke ut stykker, i stedet gikk kundene på jakt etter ringen med bare nevene.

© Jason Laveris/Getty Images

Les også:

Gastronomi

Hundekokk sørgt for maten i England

1 minutt
Gastronomi

Derfor spiser engelskmennene fish and chips

1 minutt
Gastronomi

Romerne puttet fiskesaus på all maten sin

13 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul