Anders Hanser & Shutterstock
Slagmarken Waterloo

Turister ved Waterloo bombardert med ABBA-musikk

Waterloo får besøk av en kvart million historieinteresserte turister hvert år. De ønsker å komme tett på slaget som kostet Napoleon makten – men nå ødelegger en «flyvende» restaurant freden på den gamle slagmarken.

Det anslås at 20 000 menn omkom den 18. juni 1815 på slettene ved Waterloo i Belgia, da franske Napoleon Bonapartes hær på 72 000 mann ble beseiret av den britiske hertugen av Wellingtons koalisjonshær på 120 000 mann.

Til tross for at Napoleon var tallmessig i undertall, satte den geniale sjefen alt på ett kort og forsøkte å angripe i det som skulle bli hans siste slag.

Slagmarken har siden vært kjent som stedet for den definitive slutten på napoleonskrigene som hadde herjet Europa i tolv år. Nederlaget markerte begynnelsen på nesten 50 år med fred på kontinentet.

I dag tiltrekker slagmarken seg årlig over en kvart million besøkende som kan gå rundt og betrakte panoramautsikten og de fredelige omgivelsene.

Slik var det i hvert fall frem til juni i år.

Middag over kjent høyde

I hele måneden har en «unik matopplevelse» poppet opp over slagmarken. Selskapet Dinner in the Sky har hengt opp en såkalt flyvende restaurant slik at eventyrlystne matelskere kan spise 50 meter over stedet der Wellington definitivt beseiret Napoleon.

Ifølge avisen The Brussel Times vil «totalt 3000 gjester bli mottatt ved et bord hevet 50 meter over Løvebakken, som fremhever historien om slaget ved Waterloo, Napoleon og hertugen av Wellington».

Løvebakken er en 43 meter høy høyde med en stor løvestatue på toppen, som ble bygget av Vilhelm 1. av Nederland i 1826 som en hyllest til sønnen Vilhelm – prinsen av Oranien (den senere Vilhelm 2. Prinsen var general under slaget, men ble såret i skulderen av en fiendtlig kule og senere hyllet for sitt mot).

Lot ABBA drønne ut over slagmarken

Restauranten forsøker også å skape en historisk opplevelse utenom det vanlige, der gjestene blir underholdt av soldater i historiske uniformer samt kanoner, trommer og en spesiell videoanimasjon som skildrer slaget under dem, og gir dermed en totalopplevelse for de spisende gjestene 50 meter over bakken.

Det er imidlertid ikke alle som er like begeistret for restaurantens mange initiativer. Turister som har reist hit for å markere 208-årsdagen for slaget og kanskje forventer en mer andektig opplevelse, har ingen mulighet til å unngå den høylytte popup-restauranten selv om de skulle ønske det.

Mange ble spesielt irriterte den 18. juni da restauranten spilte ABBAs kjempehit «Waterloo» så høyt at den kunne høres over hele slagmarken.

Musikken fikk flere besøkende til å klage på Twitter. Én beskrev opplevelsen med ordene: «Belgias kommersielle interesser holder på å omgjøre slagmarken Waterloo til Disneyland.»

Den unike opplevelsen har vært helt utsolgt i lang tid. Det koster fra 150 euro (ca. 1760 kr) for cocktailer til 295 euro (ca. 3470 kr) for en middag – dessverre uten Beef Wellington på menyen.