Shutterstock

Var Mozart en søtmons?

Konditoren Paul Fürst tenkte kun på markedsføringen da han i 1890 valgte å oppkalle sine sjokoladekuler etter den verdenskjente komponisten.

De berømte sjokoladekulene har bare navnet til felles med komponisten Wolfgang Amadeus Mozart, som døde i 1791­.

Historikerne vet en del om Mozarts spisevaner – spesielt ut fra hans brev, og her utgjør ikke sjokolade og søtsaker noen spesielt stor del av Mozarts diett.

Han var i stedet glad i mye tung mat, spesielt leverkjøttkaker med sauerkraut. Men han drakk ofte kakao som kom til Europa på 1600-tallet og var en luksusdrikk, mest for overklassen.

Da konditoren Paul Fürst ankom Mozarts fødeby Salzburg i Østerrike i 1890, var det altså ikke fordi han var blitt inspirert av Mozarts egne spisevaner. Men han hadde behov for å markedsføre sine nye håndlagede sjokoladekuler fylt med pistasjmarsipan og nougat.

Derfor kalte han dem opp etter komponisten.

1,3 mill. håndlagde mozartkuler i året

Kulene ble fort populære blant både østerrikerne og turistene.

De ble til og med vist frem på verdensutstillingen i Paris i 1900. Siden dengang har Fürsts arvtagere produsert håndlagede mozartkuler.

I dag lager selskapets ansatte ikke mindre enn 1,3 mill. i året.

Fürst-familien har aldri hatt rettighetene til navnet Mozart, og en lang rekke kopisjokolader blir fremstilt under stort sett samme navn i Østerrike, Sveits og Tyskland, og det i enorme mengder.

Det tyske firmaet Reber har f.eks. en produksjonskapasitet på 500.000 industrielt fremstilte mozartkuler om dagen.