De berømte sjokoladekulene har bare navnet til felles med komponisten Wolfgang Amadeus Mozart, som døde i 1791.
Historikerne vet en del om Mozarts spisevaner – spesielt ut fra hans brev, og her utgjør ikke sjokolade og søtsaker noen spesielt stor del av Mozarts diett.
Han var i stedet glad i mye tung mat, spesielt leverkjøttkaker med sauerkraut. Men han drakk ofte kakao som kom til Europa på 1600-tallet og var en luksusdrikk, mest for overklassen.
Da konditoren Paul Fürst ankom Mozarts fødeby Salzburg i Østerrike i 1890, var det altså ikke fordi han var blitt inspirert av Mozarts egne spisevaner. Men han hadde behov for å markedsføre sine nye håndlagede sjokoladekuler fylt med pistasjmarsipan og nougat.
Derfor kalte han dem opp etter komponisten.
1,3 mill. håndlagde mozartkuler i året
Kulene ble fort populære blant både østerrikerne og turistene.
De ble til og med vist frem på verdensutstillingen i Paris i 1900. Siden dengang har Fürsts arvtagere produsert håndlagede mozartkuler.
I dag lager selskapets ansatte ikke mindre enn 1,3 mill. i året.
Fürst-familien har aldri hatt rettighetene til navnet Mozart, og en lang rekke kopisjokolader blir fremstilt under stort sett samme navn i Østerrike, Sveits og Tyskland, og det i enorme mengder.
Det tyske firmaet Reber har f.eks. en produksjonskapasitet på 500.000 industrielt fremstilte mozartkuler om dagen.