Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Oscar Wilde i selskap med sin 19-årige elsker, lord Alfred Douglas i 1893.

Kultur - Historiske guider

Guide: Her fikk Oscar Wildes karriere en bråstopp

I Londons snobbestrøk Knightsbridge ligger Cadogan Hotel. På dronning Victorias tid var hotellet både fasjonabelt og skandalebefengt. Det var her Oscar Wilde kom sammen med sin unge elsker – og her hans karriere fikk en brå slutt.

Det hersket en nedtrykt stemning på rom 118 denne aprilkvelden i 1895. På bordet sto glass med gamle hvitvinsslanter, og på gulvet fløt det med sammenkrøllete aviser. Politiassistent Richards fra Scotland Yard så seg rundt i rommet. I en lenestol ved kaminen satt en mann, tung og sammensunket og med en sigarett i hånden. Han var askegrå i ansiktet. «Er det De som er mr. Wilde», spurte Richards. «Ja», svarte mannen. Han hadde ventet på politifolkene hele dagen.

Politiassistenten presenterte seg og forklarte at de hadde en arrestordre – noen hadde beskyldt Wilde for uanstendig oppførsel. Wilde visste hva som kom. Faren til den 19 år gamle lord Alfred Douglas, som Wilde hadde et stormfullt forhold til, hadde lenge vært ute etter ham. «Hvis det er så at jeg skal bli med vil jeg skape så lite bry som mulig», sa Wilde fattet. De mange glassene med vin hadde sin virkning. Det var så vidt han greide å få på seg frakken. Famlende fant han frem hansker og en bok til å ta med i arresten. Da døren til rom 118 lukket seg bak ham, var livet som suksessrik forfatter og fetert selskapsløve forbi.

Rettssaken som fulgte endte med en fengselsdom på to år for Wilde på grunn av hans homofile forhold. Han kom aldri over fengselsoppholdet, og etter løslatelsen dro han til Frankrike, der homofili var tillatt. Deretter fristet han en omflakkende tilværelse på det europeiske kontinentet frem til han døde av hjernehinnebetennelse i år 1900 – ensom, fattig og bare 46 år gammel.

Oscar Wilde var ikke den eneste skandaleombruste personligheten som sjekket inn på Cadogan Hotel. Wildes nære venninne, skuespilleren Lillie Langtry, bodde også her. Hun hadde et langt og delvis offisielt forhold til prinsen av Wales, senere Edvard 7. Langtry ble til og med introdusert for dronning Victoria.

De fine kom til bydelen

Knightsbridge gir den dag i dag et bilde av Victoriatidens London på solsiden: store, staselige eiendommer med plass til herskap og tjenestefolk, den fornemme Hyde Park til promenader og det naturhistoriske museum til dannelse av forstand og ånd. Opphavet til navnet Knightsbridge skal ifølge en legende være en duell mellom to riddere etter en voldsom krangel. Duellen ble utkjempet på broen mellom Kensington og London, og kostet dem begge livet.

I årene etter år 1000 fikk munkene fra Westminster Abbey en del av området for å drive jordbruk. Men på 1600- og 1700-tallet fikk Knightsbridge et frynsete rykte på seg. Drap, overfall og postran hørte til hverdagen langs veiene inn til London. Her lå også tvilsomme severingssteder, med eiere som ble beskyldt for å fremme hor og drukkenskap og for å stå i ledtog med landeveisrøvere.

Det eksklusive Cadogan Hotel i Knightsbridge ble åsted for noen av Victoriatidens mest pikante skandaler.

På slutten av 1700-tallet fikk London stadig større betydning som sentrum for kolonihandel, og byen vokste i takt med utviklingen. Knightsbridge ble gradvis en del av London, og familien Cadogan, som var av gammel adelsslekt, så potensialet i bydelen. De investerte store summer i oppkjøp av eiendommer i området rundt Hotel Cadogan, som ble bygd i 1887 i det som i dag er Sloane Street. Ideen viste seg å være særdeles lukrativ, for etter som industrialiseringen skred frem, og London ble overfylt og forurenset, søkte overklassen ut mot vestlige forsteder som Knightsbridge.

Da verdensutstillingen ble avholdt i byen i 1851, skjedde det i utstillingshallen Crystal Palace i Hyde Park. Dermed fikk Knightsbridge den overklassestatusen som det har i dag. Prinsgemalen prins Albert var en av drivkreftene bak verdensutstillingen. I årene som fulgte fikk han så mange kulturinstitusjoner i området oppkalt etter seg at Londons innbyggere begynte å referere til det som «Albertopolis».

Med oppføringen av Victoria and Albert Museum, Royal Albert Hall og det storslåtte naturhistoriske museet ble Knightsbridge i årene etter verdensutstillingen et mønstereksempel på Victoria-
tidens fornemhet. En fornemhet som ikke tolererte det som var annerledes, og som kostet Oscar Wilde dyrt.

Les også:

Kultur

Britiske homser benådes med tilbakevirkende kraft

2 minutter
Hverdagsliv

Historiens første Kim Kardashian

4 minutter
Kriminalitet

5 historiske triks: Slik stopper du tyven

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul