Ghandi Indien

Her ble Mahatma Gandhi drept

I 1947-1948 bodde Indias landsfar, Mahatma Gandhi, i den rike Birla-familiens residens i New Delhi. Hver kveld holdt han et offentlig bønnemøte i familiens hage. 30. januar smuglet en hinduistisk ekstremist en pistol inn på et av møtene og drepte Gandhi med tre skudd.

I 1947-1948 bodde Indias landsfar, Mahatma Gandhi, i den rike Birla-familiens residens i New Delhi. Hver kveld holdt han et offentlig bønnemøte i familiens hage. 30. januar smuglet en hinduistisk ekstremist en pistol inn på et av møtene og drepte Gandhi med tre skudd.

Wikipedia

I skumringen på ettermiddagen 30. januar 1948 sto plantasjeformannen Shri Jigyasu og ventet i hagen utenfor Birla-huset.

Sammen med et tjuetall andre var han kommet for å få et glimt av mannen som hadde sikret Indias selvstendighet – Mahatma Gandhi.

Hele sitt voksne liv hadde Jigyasu beundret Gandhi for hans kamp mot den britiske kolonimakten. Nå var han på forretningsreise i New Delhi og ville benytte anledningen til å treffe forbildet.

Hver kveld holdt Gandhi nemlig offentlige bønnemøter og gikk turer med sine tilhengere i Birla-familiens store, parklignende hage.

Og så – på slaget klokken 18 – kom han til syne i de store terrassedørene.

Den lille, tynne, skallete mannen med de runde, stålinnfattede brillene.

Mannen som hadde beseiret det britiske imperiet og sikret Indias selvstendighet året før – Gandhi. Med verdige, avmålte skritt kom han gående langs grusstien for å hilse på kveldens tilhørere.

Sammen med resten av de fremmøtte knelte Jigyasu for å hilse og ære frihetshelten. Med et vennlig smil hevet Gandhi den høyre hånden til hilsen og velsignet de fremmøtte.

Plutselig ble idyllen brutt. Som om Gandhis hevede hånd var et signal, spratt en mann ved siden av Jigyasu opp.

Frem fra den løstsittende, hvite skjorten sin trakk mannen en pistol.

Og på bare to meters avstand avfyrte han tre skudd mot Gandhi, som straks sank livløs sammen på hagegangen.

Jigyasu ofret ikke gjerningsmannen en tanke. Det eneste som sto i hodet på ham var Gandhi. Han kastet seg over ham, og sammen med to andre fikk han båret sin døende helt inn i Birla-huset.

Før legen nådde frem, var Gandhi død. I mellomtiden var attentatmannen – den hinduistiske ekstremisten Nathuram Godse – blitt overmannet og avvæpnet.

De siste fem månedene av sitt liv bodde Mahatma Gandhi i Birla-huset – et palass som tilhørte den indiske forretningsfamilien Birla. Mange av slektens medlemmer var blant Gandhis gode venner, og familien hadde deltatt aktivt i kampen for Indias løsrivelse fra Storbritannia.

Det var Birla-slektens overhode Ghanshyam Birla som hadde fått bygget huset i 1929.

Huset var i britisk kolonistil og utstyrt med store vinduer og glassdører som vendte ut mot den praktfullt anlagte eiendommen.

Herskapshusets to etasjer hadde elleve soverom og både møtelokaler og kontorer.

Huset ble et av sentrene i den indiske frihetskampen. Hver gang Gandhi oppholdt seg i New Delhi, bodde han her hos familien.

Etter at India fikk sin selvstendighet i 1947, flyttet Gandhi permanent inn i huset. Herfra arrangerte Gandhi delingen av landet i et primært hinduistisk India og det muslimske Pakistan. Opprettelsen av Pakistan provoserte nasjonalistiske hinduer, som mente at området var indisk territorium. Gandhis drapsmann Nathuram Godse var en av dem.

Etter Gandhis død valfartet flere tusen til palasset for å ære landsfaren. Birlaene ga offentligheten adgang til deler av hageanlegget og fikk reist en helligdom på stedet.

I1984 ga familien eiendommen i gave til den indiske staten. Palasset ble omdøpt Gandhi Smriti (Gandhis minne) og gjort om til museum for Gandhi og for Indias selvstendighetskamp.

I dag huser museet blant annet
60 000 bøker, 6000 fotografier og flere gjenstander som vitner om Gandhis liv.