20.000 ble tvangsforflyttet
Allerede i middelalderen var Hamburg medlem av handelsnettverket Hansaforbundet, som strakte seg fra Novgorod i øst til London i vest.
Hamburgs storhetstid kom imidlertid først på 1800-tallet. Fredsperioden som fulgte i kjølvannet av napoleonskrigene åpnet verdenshavene, og tyske handelsskip satte kursen mot Afrika, Asia og Amerika.
Gode forbindelser til resten av Tyskland via elver og veier gjorde Hamburg til en populær handelsplass. Snart var havnen i byen blant Europas travleste.
Da Hamburg i 1881 fikk status som frihavn – et område der handelsfolk kunne laste, losse og oppmagasinere gods uten å måtte betale toll – ble det for alvor fart i handelen.
For å ha plass til alt godset fikk bystyret bygget et enormt lageranlegg som fikk navnet Speicherstadt, ’lagerbyen’.
To boligområder ble jevnet med jorden og 20.000 tvangsforflyttet for å gjøre plass til det 1,5 km. lange anlegget.
Husene ble bygget i vannet på grove eikepåler og kunne nås både fra land- og sjøsiden. Det gjorde det mulig å laste og losse skipene raskt.
5 ting du ikke må gå glipp av
Hele verden møttes i Hamburg
Det var ikke bare kolonialvarer, bomull og annet gods som passerte gjennom havnen.
I andre halvdel av 1800-tallet utvandret opp mot 200.000 tyskere til Amerika hvert år, og rederier som drev med atlanterhavsfart hadde gode dager.
Blant de mest framgangsrike var den såkalte Hamburg-Amerika-linjen, som under ledelse av den driftige forretningsmannen Albert Ballin vokste til verdens største passasjerrederi.
I perioden fra 1850 til 1934 fraktet rederiet rundt 5 millioner mennesker over Atlanteren, og selskapet anla en egen by for å betjene de mange passasjerene.
Ikke alle hadde tenkt seg videre. Blant annet mønstret mange asiatiske sjøfolk av for å slå seg ned. De nye som kom til, bosatte seg gjerne nær sine egne landsmenn, f.eks. i den kinesiske bydelen.
To verdenskriger og delingen av Tyskland etter 1945 la imidlertid en demper på handel og skipstrafikk.
Utviklingen snudde ikke før Tyskland var gjenforent. I 2019 passerte hele 136,6 millioner tonn gods gjennom havnen, som i dag er Europas tredje største, bare overgått av Rotterdam og Antwerpen.