Escobar bestakk byens fattige
I 1970-årene avløste kokain gull og kaffe som byens viktigste inntektskilde. Interessen for kokain var spesielt stor i USAs storbyer, og colombianeren Pablo Escobar – en lokal biltyv og sigarettsmugler fra Medellín – leverte varene.
Colombias varme klima var ideelt til å dyrke koka-planten, som skulle brukes i fremstillingen av kokain.
Fra basen i Medellín arrangerte Escobar transport av kokain til USA og resten av verden. Smuglingen foregikk dels med rutefly og dels i små private fly.
Forretningen var innbringende. I storhetstiden i 1980-årene tjente Escobars narkokartell opptil 70 mill. dollar om dagen.
Narkobossen brukte pliktskyldigst en del av formuen på å bygge leiligheter, sykehus og fotballbaner som byens mange fattige hadde glede av.
Folk så gjennom fingrene med at det meste av pengene gikk til luksus, f.eks. dyre villaer, en privat zoo, motorsykler og biler. Det samme gjaldt drap på fiender og rivaler.
Fengsel var et luksushotell
Uheldigvis for Pablo var USAs regjering mindre overbærende. Narkoen førte til sosiale katastrofer i landets byer, og i 1991 presset amerikanerne Colombia til å gripe inn overfor handelen.
Myndighetene våget ikke å utlevere Escobar, for gangsteren hadde allerede drept eller forsøkt å drepe en rekke høytstående politikere. I stedet sperret de ham inne i et fengsel utenfor Medellín.
La Catedral, som Escobar selv hadde bygd, minnet mer om et hotell enn om et fengsel. Han leide selv sine vakter og mottok besøk av venner, prostituerte og fotballstjerner.
Da regjeringen oppdaget at han fortsatt styrte narkotikamarkedet, besluttet de å flytte ham til et ordentlig fengsel. Escobar luktet lunten, og da politiet dukket opp den 22. juli 1992, stakk han av.
Resten av livet var Escobar på flukt. Volden tiltok mens gangsteren utlovet dusører for drap på byens politifolk. Redslene varte frem til den 2. desember 1993, da politiet drepte narkobossen på et hustak etter en intens jakt.
Drapsraten falt straks i Medellín. Deretter gjennomgikk byen en grundig fornyelse – ikke minst av slumkvarterene.
Endringen er så omfattende at byen har byttet ut tittelen “Verdens farligste” med betegnelsen “Verdens mest innovative”, en heder Medellín fikk av organisasjonen Urban Land Institute i 2013.