Institute for Housing and Urban Development Studies
medellin slums 1970s

Besøk narkobaronen Pablo Escobars by

I 20 år holdt narkokartellene storbyen Medellín i Colombia i et jerngrep. Drap og vold hørte til dagens orden da Pablo Escobar styrte kokainhandelen.

Verdens farligste by – slik beskrev det amerikanske tidsskriftet Time Magazine byen Medellín i den søramerikanske staten Colombia i 1988. Tittelen var fortjent, for lovløsheten herjet.

Drap og likvideringer var dagens orden, og problemet vokste. I de første seks månedene av 1989 ble hele 2338 drept i byen, en drapsrate som var ni ganger høyere enn i New York.

Årsaken til den uhyggelige statistikken var åpenbar. Fra begynnelsen av 1970-årene og ca. 20 år frem styrte narkogangsteren og storsmugleren Pablo Escobar byen – og følgen var tusenvis av drap.

Livet i Medellín hadde ikke alltid vært preget av vold og død. Byen, som ble grunnlagt av Spanias dronning Mariana (1634-1696) i 1675, vokste seg på 1800-tallet til en viktig handelsby, rik på Colombias mest innbringende varer: gull og kaffe.

På 1900-tallet fikk industrialiseringen Medellín til å vokse til en driftig storby med ca. 350.000 innbyggere.

medellin park bolivar

Medellíns grønne sentrum er populær hos både turister og fastboende.

© SajoR/Wikimedia Commons

Escobar bestakk byens fattige

I 1970-årene avløste kokain gull og kaffe som byens viktigste inntektskilde. Interessen for kokain var spesielt stor i USAs storbyer, og colombianeren Pablo Escobar – en lokal biltyv og sigarettsmugler fra Medellín – leverte varene.

Colombias varme klima var ideelt til å dyrke koka-planten, som skulle brukes i fremstillingen av kokain.

Fra basen i Medellín arrangerte Escobar transport av kokain til USA og resten av verden. Smuglingen foregikk dels med rutefly og dels i små private fly.

Forretningen var innbringende. I storhetstiden i 1980-årene tjente Escobars narkokartell opptil 70 mill. dollar om dagen.

Narkobossen brukte pliktskyldigst en del av formuen på å bygge leiligheter, sykehus og fotballbaner som byens mange fattige hadde glede av.

Folk så gjennom fingrene med at det meste av pengene gikk til luksus, f.eks. dyre villaer, en privat zoo, motorsykler og biler. Det samme gjaldt drap på fiender og rivaler.

Fengsel var et luksushotell

Uheldigvis for Pablo var USAs regjering mindre overbærende. Narkoen førte til sosiale katastrofer i landets byer, og i 1991 presset amerikanerne Colombia til å gripe inn overfor handelen.

Myndighetene våget ikke å utlevere Escobar, for gangsteren hadde allerede drept eller forsøkt å drepe en rekke høytstående politikere. I stedet sperret de ham inne i et fengsel utenfor Medellín.

La Catedral, som Escobar selv hadde bygd, minnet mer om et hotell enn om et fengsel. Han leide selv sine vakter og mottok besøk av venner, prostituerte og fotballstjerner.

Da regjeringen oppdaget at han fortsatt styrte narkotikamarkedet, besluttet de å flytte ham til et ordentlig fengsel. Escobar luktet lunten, og da politiet dukket opp den 22. juli 1992, stakk han av.

Resten av livet var Escobar på flukt. Volden tiltok mens gangsteren utlovet dusører for drap på byens politifolk. Redslene varte frem til den 2. desember 1993, da politiet drepte narkobossen på et hustak etter en intens jakt.

Drapsraten falt straks i Medellín. Deretter gjennomgikk byen en grundig fornyelse – ikke minst av slumkvarterene.

Endringen er så omfattende at byen har byttet ut tittelen “Verdens farligste” med betegnelsen “Verdens mest innovative”, en heder Medellín fikk av organisasjonen Urban Land Institute i 2013.

5 ting du ikke må gå glipp av

casa de la memoria medellin
© t_y_l

Museum dokumenterer narkokrigens pris

Samlingene i det tre etasjer store Museo Casa de la Memoria, Erindringens hus, viser narkokrigens mørkeste sider med gjenstander, dokumenter og interaktive skjermer.

På filmopptak kan publikum se ofre og vitner fortelle om overgrepene og lytte til hiphop- og rapmusikeres tekster om Medellíns dystre historie.

I tillegg til å fortelle om fortiden fungerer museet også som et minnesmerke for dem som mistet livet i den turbulente tiden.

la catedral guard tower
© Stefanomione

Besøk Escobars luksusfengsel

I 13 måneder var Escobar fange i La Catedral, et luksusfengsel han selv hadde oppført utenfor Medellín.

Fengselet er nå en ruin, men landskapet rommer mange spor etter narkobossen.

Gjester kan bl.a. se forbryterens fotballbane, helikopterlandingsplass og et vakttårn. La Catedral tilhører i dag en munkeorden som har reist en kirke på området.

© Shutterstock

Herjet kvarter fikk nytt liv

Kvarteret Comuna 13 var plaget av vold og uro på Pablo Escobars tid.

Rulletrapper forbinder nå Comuna 13, som ligger i en steil skråning, med resten av byen.

Fargesprakende hus og veggmalerier som forteller områdets historie pryder kvarteret som før var Medellíns farligste.

© Colombian National Police

Gravsted er turistmagnet

Tusener av sørgende og nysgjerrige strømmet til da Pablo Escobar ble stedt til hvile på Montesacro-kirkegården i Itagui sør for Medellín.

Familiegravstedet, der også Escobars foreldre ligger, er fortsatt et yndet turistmål.

©

Her døde Escobar

Den 2. desember 1993 klarte politiet omsider å oppspore Pablo Escobar i en leilighet i distriktet Los Olivos i det sentrale Medellín.

Gangsteren flyktet opp på taket, der betjenter skjøt og drepte ham.

Bygningen ligger i en stille gate, og adressen Carrera 79B, hus nummer 45D-94, huser i dag en språkskole.