Viking gjorde Kiev til hovedstad
Kiev ble fort et viktig knutepunkt for handelen mellom Skandinavia og Bysants. Noen av vikingene slo seg ned i området og dannet små samfunn med egne krigerhøvdinger.
Blant høvdingene var en viking som het Oleg. I 882 tok han makten i Kiev og grunnla dermed Kievriket. Det forteller Nestorkrøniken, et historieverk som er nedskrevet på 1100-tallet.
Olegs dynasti besto i hele Kievrikets levetid. Hans etterfølgere utvidet hele tiden riket. Det nådde sitt høydepunkt under Vladimir 1, eller Vladimir den store/hellige, som kom til makten i 980.
Dåp banet veien for storhet
Fyrst Vladimirs styre hvilte i starten på et heller spinkelt grunnlag. Kievriket besto av en rekke folkeslag med egne guder og skikker. Det de hadde felles, var at de betalte skatt til herskeren.
For å styrke sin stilling besluttet Vladimir å innføre kristendommen som felles religion. I forveien hadde han overveid både islam og jødedommen – to trosretninger som folk kjente godt til.
Men Vladimir ville nødig være uten svinekjøtt og alkohol. “Å drikke er rus-folkets store fornøyelse. Uten drikke kan vi ikke leve,” skal han ha sagt.
Vladimir lot seg døpe i 988, og som døpt konge ble det mulig for ham å knytte tette bånd til det mektige – og kristne – bysantinske riket. Dessuten fikk han lov til å gifte seg med keiserdatteren Anna Porfyrogenita.
Vladimir satte straks i gang store byggearbeider. Tanken var at Kiev skulle forvandles til en kristen by med den bysantinske hovedstaden Konstantinopel som forbilde.
Klostre og kirker med løkkupler skjøt opp i den gamle vikingbyen, der det også ble reist en seks meter høy mur med tre brede porter av murstein.
Men muren kunne ikke redde Kiev. Fra midten av 1000-årene førte indre strid til at riket og hovedstaden ble langsomt svakere. Da mongolske styrker angrep Kiev i 1240, falt byen fort.
Mongolenes inntog ble slutten på riket. Men Kiev består. Byen er nå hovedstaden i Ukraina, og det seiler fremdeles skip på Dnepr – det er riktignok ikke langskip lenger, men cruiseskip eller turbåter fulle av turister.