Glienicker Brücke er et kultsted i spionlitteraturen – her foregår en rekke utvekslinger av spioner.

Kultur - Historiske storbyguider

Guide: Spionenes Berlin

HISTORIEs nye guide tar deg med til spionenes Berlin. Under den kalde krigen var Berlin en hovedstad for spionasje. Guiden viser vei til de viktigste stedene og hemmelige adressene.

Under den kalde krigen var Berlin en hovedstad for spioner. Byen formelig sydet av hemmeligheter og dobbeltspill. Det kommenterte den britiske MI6-agenten George Blake, som kom til byen i 1955:

«Man fikk inntrykk av at minst annenhver berliner arbeidet for en spionasje­organisasjon, mange av dem for flere på én gang», skrev han i sine erindringer – og hvem skulle vite det bedre enn nettopp Blake; dobbeltagenten som forrådte nærmere 400 britiske agenter i Sovjetunionen.

Spioner med trikk

Avtalen mellom seierherrene fra andre verdenskrig innebar at de fikk en bit hver av Berlin, og dermed hadde USA, Storbritannia og Frankrike sikret seg et viktig brohode langt inne i østblokken. De kunne sluse folkene sine inn i østblokken så lett som ingenting. Alt som krevdes for å sende en spion over grensen var en trikkebillett. Og trafikken gikk minst like livlig motsatt vei.

Histories nye guide tar deg med til den kalde krigens varmeste adresser – blant annet til amerikanernes gigantiske lyttepost Field Station Berlin, som ligger forlatt på toppen av en bakke i Vest-Berlin.

Her kan du laste ned guiden:

Les også:

Historiske guider

Histories guider

2 minutter
Historiske guider

Her satt kongens datter i 22 år

4 minutter
Historiske storbyguider

Guide: Viktoriatidens London

12 minutter

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!