Polfoto/Corbis

Guide: Spionenes Berlin

Under den kalde krigen var Berlin en hovedstad for spionasje. Histories guide viser deg veien til de viktigste stedene og hemmelige adresser.

Berlin sydet av hemmeligheter og dobbeltspill. Det observerte også den britiske MI6-spionen George Blake da han ankom byen i 1955:

«Man fikk inntrykk av at minst annenhver berliner arbeidet for en spionasje­organisasjon, mange av dem for flere på én gang», skrev han i sine erindringer – og hvem skulle vite det bedre enn nettopp Blake; dobbeltagenten som forrådte nærmere 400 britiske agenter i Sovjetunionen.

Spioner med sporvogn

Avtalen mellom seierherrene fra andre verdenskrig innebar at de fikk en bit hver av Tysklands gamle hovedstad. Slik sikret USA, Storbritannia og Frankrike seg et viktig brohode langt inne i det sovjetiske interesseområdet.

De kunne sluse folkene sine inn i østblokken så lett som ingenting. Alt som krevdes for å sende en spion over grensen, var en trikkebillett. Og trafikken gikk minst like livlig motsatt vei – fra øst til vest. I flere tilfeller sto det østtyske ministeriet for statssikkerhet (Stasi) bak bortføringer og drap i vest.

Den kalde krigen om Berlin

De allierte hadde avtalt at de etter krigen ville samarbeide om Berlin. Men snart begynte konfliktene.

Alle agenter var soldater i en usynlig krig mellom to samfunnssystemer som regnet hverandre som dødsfiender. Agentenes jobb var å undergrave fiendens posisjoner for å forberede den dagen den kalde krigen ble varm. Selv ikke det østtyske regimets beslutning om å bygge en mur mellom Øst- og Vest-Berlin kunne stoppe spionasjen.

Det ble bare mer utfordrende, og førte blant annet til at den amerikanske etterretningstjenesten NSA bygde en gigantisk lyttepost, «Field Station Berlin», på byens høyeste punkt. Med radar og antenner kunne NSA overvåke all flytrafikk og radiokommunikasjon i DDR.

Men selv om det er 20 år siden den kalde krigen var over, ligger store deler av spionhistorien stadig i arkivenes hemmeligstemplede mørke. Særlig vestmaktene er tause.

De opplysningene forskerne har, stammer stort sett fra én kilde, Stasi, der arkivene ble åpnet etter gjenforeningen. Og selvsagt hadde Stasi plassert agenter i den topp hemmelige «Field Station Berlin».

Med U-bahn gjennom historien

Det følgende er en guide til spionernes Berlin. Turen kan ikke klares til fods på én dag. Benyt byens U- og S-bane, og se bl.a. spiontunellen, hvor sovjetterne drog gæk med den amerikanske efterretningstjeneste.

Ministeriet for statssikkerhet

Adresse: Ruschestrasse 103
Åpningstider og info: www.stasimuseum.de/en/enindex.htm.

Ta U5 til Magdalenenstrasse, gå oppover Ruschestrasse og inn i gården.

Stasis hovedkvarter i Øst-Berlin

Øst-Tysklands største arbeidsgiver var ministeriet for statssikkerhet (Stasi), med rundt 91 000 heltidsansatte på det meste. En av tjenestens oppgaver var å spionere mot utlandet, der agenter ble plassert på sentrale poster, særlig i Vest-Tyskland. Men Stasis egentlige formål var å holde øye med landets egne innbyggere.

© Polfoto/Ullstein Bild

Erich Mielke

Fra 1957 til 1989 var Mielke minister for statssikkerhet, og dermed en av DDRs mektigste menn.

Spionene drev telefonavlytting, åpnet brev med damp, og skygget mistenkelige personer for å avsløre samfunnsskadelig virksomhet og planer om «republikkflukt».

Til hjelp hadde Stasi et finmasket nett med 190 000 lønnede angivere, og frem til DDRs sammenbrudd i 1989 samlet etterretningstjenesten rapporter om 40 millioner mennesker.

Da DDRs siste time var kommet i 1989, trakk Stasi-folkene i politiuniformer for å redde staten.

© SZ Photo

Stasi hadde kontorer i alle landets større byer. Herfra gikk informasjonen videre til sikkerhetsministeriet, som holdt til i et betongbygg i Magdalenenstrasse.

Stasis samlede rapporter fyller i alt 180 hyllekilometer.

© SZ Photo

I dag er de fleste av kontorene overtatt av tyske selskaper, bare Bygning 1 tilhører fremdeles Stasi – som museum. Over tre etasjer kan besøkende se eksempler på spionenes aktiviteter og verktøy.

Stasifengselet

Adresse: Genslerstrasse 66
Info og åpningstider: http://en.stiftung-hsh.de/

Ta trikk M5 til Freienwalder Strasse.

© Torsten Weper

Vennlighet skulle knekke fangene

Alle politisk mistenkelige personer som ble arrestert i Øst-Berlin, havnet i Stasis fengsel i bydelen Hohenschönhausen. Fangene satt som regel i eneceller,
avskåret fra all kontakt med andre fanger og med vokterne.

Isolasjonen i fengselet skulle knekke fangene og få dem til å snakke.

© Torsten Weper

Fangen fikk kun snakke med den Stasi-offiseren som etterforsket sin sak. Offiseren var alltid vennlig og klar til å rydde «mulige misforståelser» av veien. Mange fanger ble knekt av isolasjonen, og begynte å angi familie, venner og bekjente.

Stasis villaer

Adresse: Oberseestrasse.

Ta trikk M5 til Oberseestrasse (vel 25 minutters trikketur fra Alexanderplatz).

De hemmelige adressene

I nærheten av Stasi-fengselet i Hohen-schönhausen ligger innsjøen Obersee – og et boligområde som de færreste østtyskere kjente til før 1989. Langs innsjøen hadde Stasi-toppene slått seg ned. Hemmelig, naturligvis.

Det sto ingen navn på dørene – postbudet kjente bare beboerne som «Herr første etasje» og »Herr andre etasje».
Etter murens fall ble mange av husene solgt til intetanende sivilister, men en del høytstående Stasi-folk og etterkommerne deres bor her fremdeles.

© SZ Photo & Torsten Weper

Markus Wolf i rekkehus

Spionsjefen Markus Wolf bodde i rekkehus i Oberseestrasse.

I 20 år var sjefen for DDRs utenlandsspionasje en gåte for vestlige etterretningstjenester, og han ble bare kalt «mannen uten ansikt». De ante ikke hvem han var, eller hvordan han så ut.

Markus Wolfs største kupp var uten tvil å få plassert spionen Günter Guillaume på forkontoret til den vest-tyske forbundskansleren Willy Brandt.

© Barch 183-08658-0006/Rudolph & Torsten Weper

Stasi-sjefer døde i unåde

Da han ble avsatt mistet Wollweber sin villa ved innsjøen.

De to første Stasi-sjefene falt i unåde. Wilhelm Zaisser (1950-53) prøvde å velte DDRs leder Ulbricht.

Neste mann var Ernst Wollweber (1953-57), som hadde ledet en kommunistisk sabotasjegruppe i Skandinavia under 2. verdenskrig. Han avvek fra partilinjen og ble førtidspensjonert.

© Scanpix & Torsten Weper

Kati Witt ville ikke bo her

Huset i Oberseestrasse fristet ikke DDRs skøyteprinsesse.

Ingen av DDRs idrettsstjerner opplevde så mye internasjonal beundring som skøyteprinsessen Katarina Witt.

For å følge med på hva «Kati» foretok seg ble hun overvåket intenst. Regimet ga henne også et hus i Stasi-gaten (fullt av mikrofoner), men hun nektet å bo der.

En nysgjerrig turist skal ikke ta mange bilder i gaten før en av de gamle beboerne kommer ut for å kjefte. Enkelte turister har møtt Stasi-minister Erich Mielkes enke på denne måten.

Berlinmuren

Adresse: Bernauer Strasse 111
Info: https://www.stiftung-berliner-mauer.de/de/gedenkstaette-berliner-mauer

Ta S1 til Nordbahnhof. Utgangen fra stasjonen fører direkte opp til Bernauer Strasse.

Spranget mot vest

Frem til 1961 var Berlin en åpen by der innbyggerne kunne bevege seg fritt mellom de fire okkupasjonssonene. 13. august fikk trafikken en brå slutt, da det østtyske regimet i all hast stengte grensen og startet byggingen av en mur mellom bydelene i øst og vest.

De første ukene var ikke grensen helt tett. Blant annet slapp en del østberlinere unna ved å hoppe ut av leilighetene i Bernauer Strasse og ned på gaten, som lå i vest.

Drama i Bernauer Strasse: En eldre kvinne får hjelp til å flykte fra leilig-heten. Fortauet ligger i Vest-Berlin.

© Polfoto/Ullstein Bild

Da vinduene ble murt igjen, begynte hjelpere i Vest-Berlin å grave tunneler under grensen. Gatens dramatiske historie blir fortalt på et museum, der det også står et sjeldent stykke original Berlinmur.

Vakttårnet

Adresse: Kieler Strasse 2
Info: https://www.stiftung-berliner-mauer.de/en/guenter-litfin-memorial

Ta U6 til Schwarzkopfstrasse, fortsett til fots vel en kilometer.

Murens første dødsoffer

Grensevaktene på den nybygde muren hadde en «skyteordre». Så de en person som var på vei over grensen, hadde de plikt til om nødvendig å skyte for å drepe.

© Ralf Roletschek

Første offer for ordren var den unge skredderen Günter Litfin. Den 24. august 1961 prøvde han å svømme over en skipskanal, men ble oppdaget og skutt.

Günter Litfins bror Jürgen har laget et lite museum for murens ofre i et tidligere østtysk vakttårn.

I vakttårnet fins i dag et knøttlite museum.

© Torsten Weper

Checkpoint Charlie

Adresse: Friedrichstrasse 44.
Info: https://www.mauermuseum.de/en/exhibition/

Ta U6 til Kochstrasse, og gå omtrent 100 meter.

Varmeste sted under den kalde krigen

Midt på Friedrichstrasse lå Berlins mest berømte grenseovergang, Checkpoint Charlie. I dag er nesten alle spor etter det enorme anlegget borte. Alt som står igjen er en kopi av den første, vesle kontrollposten, der folk utkledd som vakter lar seg fotografere for penger.

En kopi av den første kontrollposten ved Checkpoint Charlie.

© Torsten Weper

Like ved kontrollposten ligger Murmuseet. Da det åpnet i 1962, holdt det til i leiligheten til historikeren Rainer Hildebrandt. Stasi gjorde flere forsøk på å bortføre ham.

I dag fyller utstillingen om muren og de mange kreative fluktforsøkene flere hundre kvadratmeter. Museet er en av byens mest besøkte turistattraksjoner.

Høsten 1961 oppsto en av de farligste konfrontasjonene ved Checkpoint Charlie. Stridsvogner fra USA og Sovjet sto mot hverandre – klare til kamp.

© SZ Photo

Operasjon Gold

Adresse: Alliierten Museum, Clayallee 135.
Info: https://www.alliiertenmuseum.de/en/

Ta U3 til Oskar-Helene-Heim, og fortsett omtrent 15 minutter til fots langs Clayallee.

Spiontunnel under Øst-Berlin

Før andre verdenskrig var Berlin et knutepunkt for europeisk telefoni. Den sovjetiske okkupasjonsmakten overtok de gode linjene – og det visste CIA.

I 1955 gravde amerikanerne en 400 meter lang tunnel inn under den sovjetiske sonen for å tappe samtalene mellom DDR og Moskva. I løpet av noen få måneder gjorde agentene opptak av 40 000 timer med telefonsamtaler.

En del av avlyttingstunnelen er gravd opp og stilt ut på De alliertes museum i Berlin.

© Torsten Weper

Det CIA ikke visste, var at tunnelen for lengst var avslørt av den britiske dobbeltagenten George Blake. Derfor førte russerne bare fingerte samtaler, for å plante desinformasjon hos amerikanerne.

I 1956 valgte KGB å stoppe leken og vise tunnelen frem for pressen.

Sovjet bestemte seg i 1956 for å avsløre tunnelen for pressen.

© SZ Photo

Field Station Berlin

Adresse: På toppen av Teufelsberg

Denne attraksjonen er litt utilgjengelig: Ta S5 til Heerstrasse, og gå nedover Teufelseestrasse. Ved parkeringsplassen går du inn i skogen og holder til høyre. Etter ti minutter ser du radaren.

Hemmeligheten alle kunne se

Byggingen av Berlinmuren i 1961 ga vestmaktene et stort problem. Fra den ene dagen til den neste var det blitt nesten umulig å holde personlig kontakt med agentnettet i øst.

I den situasjonen valgte amerikanerne teknologisk opprustning. På toppen av Vest-Berlins høyeste åsrygg bygde de en gigantisk radar- og lyttestasjon, med en rekkevidde på 350 kilometer – det vil si hele DDR og vel så det.

Restene av radarstasjonen står på 115 meter høye Teufelsberg.

© Torsten Weper

Privat område

I alt 1500 amerikanere jobbet ved «Field Station Berlin» for å lure fienden. Utstyret ble tatt ned i 1991, og i dag er radarstasjonen en forlatt ruin.

Glienicker Brücke

Adresse: Ved enden av Berliner Strasse, Potsdam.

Ta S7 til Potsdam Hbf., og fortsett med trikk 93 til endestasjonen. Kort gåtur.

Spionenes bro forbandt øst og vest

Glienicker Brücke er kjent fra utallige filmer og romaner som stedet der CIA og KGB utvekslet arresterte spioner. I virkelighetens verden skjedde det bare tre ganger (1962, 1985 og 1986).

Mest kjent er utvekslingen i 1962, da USA sendte spionen Rudolf Abel over broen, og Sovjetunionen slapp flygeren Gary Powers fri. Abel hadde stjålet tegning-ene til atombomben i USA, og Powers var i 1961 blitt skutt ned over Sovjet da han var på tokt i sitt U2-spionfly.

Glienicker Brücke er et kultsted i spionlitteraturen – her foregår en rekke utvekslinger av spioner.

© Polfoto/Corbis

At broen likevel har gjort seg fortjent til tilnavnet «spionbro», skyldes de såkalte oppsynsbilene. Ifølge de alliertes avtaler skulle de kunne ferdes fritt i hverandres sektorer, blant annet for å holde øye med militær aktivitet.

Sovjet observerte flittig i Vest-Tyskland, mens britiske, franske og amerikanske oppsynsbiler hver morgen kjørte over Glienicker Brücke og inn i DDR.

Østtyskerne gjorde det de kunne for å trakassere de vestlige observatørene, og sovjetiske soldater åpnet flere ganger ild mot dem. I dag er sperringer og kontrollposter borte, og trafikken flyter fritt.