Regjeringen ga seg
Slik skulle det ikke gå denne gangen. Det var Walesa og de kollegene som sluttet seg til ham, fast bestemt på.
I stedet for å gå på gaten barrikaderte de seg på verftet og nektet å arbeide før regjeringen hadde lovet å etterkomme kravene deres.
Nyheten om begivenhetene i Gdansk spredte seg fort, og i dagene som fulgte la folk ned arbeidet på fabrikker, i havner og i gruver overalt i landet.
Den 21. august var økonomien så sterkt rammet at regjeringen så seg nødt til å sende en forhandlingskomité til byen.
Ti dager senere, den 31. august, underskrev regjeringen og arbeiderne den såkalte Gdansk-avtalen som sikret arbeiderne en rekke rettigheter, deriblant retten til å streike.
For å bevare og utvide det de hadde vunnet samlet arbeidere og bønder seg i en fagforening de ga navnet Solidarnosc, Solidaritet.
Året etter talte foreningen ikke færre enn 10 mill. medlemmer.
5 ting du ikke må gå glipp av
Solidaritet vant parlamentet
Solidaritet utnyttet populariteten til å presse regjeringen ved å sette frem krav om økonomiske reformer, frie valg og politisk innflytelse.
Men regimet var også under press fra en annen side. Sovjetunionen tolererte ikke den slags ettergivenhet i et kommunistisk land. Den 13. desember erklærte den polske regjeringen unntakstilstand.
Solidaritets lederne i Gdansk ble satt i fengsel, bevoktet av sikkerhetstjenesten. Året etter ble foreningen forbudt. I årene som fulgte var Solidaritet en undergrunnsbevegelse.
Lederne møttes i hemmelighet i private hjem og landets kirker, for prestene støttet foreningen.
Først i 1986, da tøværet i Sovjetunionen gjorde det mulig for Polen å slakke på tøylene, ble Solidaritet igjen tillatt.
Da var foreningen intakt og klar til å være med på å forme landets fremtid. Foreningen stilte opp som parti ved valget i 1989 og vant stort. Året etter ble Walesa valgt til president. Europa var forandret.
Inspirert av Solidaritet krevde folk over hele Øst-Europa forandring. I 1989 – ni år etter Walesas hopp over muren i Gdansk – forserte frihetstørste tyskere selve symbolet på kommunistisk undertrykkelse: Berlinmuren.