Telefónica-bygningen, der CNT holdt til under borgerkrigen, eksisterer fortsatt.

Storbyguide: Anarkistenes Barcelona

Ruten på 6–7 kilometer fører deg rundt i Barcelonas mest spennende strøk – fra kastellet på Montjuïc via Ramblaen til Gràcia. Last ned guiden i utskriftsvennlig utgave – og stikk den i kofferten.

1. juli 2015 av Tonny Vorm

Anarkismen blir født

Perioden fra 1883 da det første anarkistiske bombeattentatet ble utført i Barcelona til Francos styrker inntok katalanernes hovedstad i 1938 kalles La Rosa del Foc, den brennende rose, og ses på som en eneste lang klassekamp. Alle de mange venstreorienterte fagforeningene og partiene som vokste frem da, ble drevet av et intenst hat til byens rike overklasse.

Også kirken og statsmakten i Madrid ble betraktet som fiender, og særlig den anarkistiske ideologien som stilte seg kritisk til alle former for sentralisering, fant tilhengere i Catalonia.

De sovjetstøttede kommunistene vant

IMen internt på venstre fløy var det også rivalisering, og maktkampene kulminerte våren 1937 med veritable gatekamper mellom kommunister og anarkister. Uenigheten var dyp. Den handlet for det meste om hvorvidt Catalonia skulle opprettes etter en streng sovjetkommunistisk modell eller ikke. Det endte med at anarkistene tapte klart for kommunistene i mai 1937.

Sporene etter La Rosa del Foc og fortidens oppgjør er fortsatt synlige i Barcelona.

Last ned Histories storbyguide til Anarkistenes Barcelona – en enkel og utskriftsvennlig oversikt som fører deg til åtte sentrale steder.

Kanskje du er interessert i