Veggene i Hagia Sofia er prydet med religiøse mosaikker i typisk bysantinsk stil.

Storbyguide: Gå i keisernes fotspor i Konstantinopel

I over tusen år var Konstantinopel verdens mektigste by. Selv om den ble erobret i 1453, kan sporene etter de bysantinske keiserne fortsatt ses i dagens Istanbul.

4. juni 2013 av Emrah Sütcü

Konstantinopel bombardert i sju uker

Konstantinopel hadde vært beskyttet av byens murer i et årtusen, men 29. mai 1453 greide ikke forsvarsverket å gjøre jobben lenger. Etter sju ukers kanonbombardement raste murene sammen, og flere hundre tusen osmaner slapp gjennom.

Fienden «plyndret, raserte, drepte, fornærmet, erobret og gjorde menn, kvinner og barn til slaver», skrev historikeren Michael Critobulus om angrepet på den legendariske byen.

Roma ble til Konstantinopel

Rundt 1100 år før den skjebnesvangre dagen hadde blodige kamper om keisertronen splittet Romerriket i en vestlig og østlig del. Kampene truet med å legge det mektige riket i ruiner, men i 324 beseiret Konstantin den store rivalene og fikk kontroll over hele imperiet. Noe av det første han gjorde, var å flytte rikets hovedstad fra Roma til Konstantinopel.

Håndverkere og kunstnere strømmet til byen. Hektisk byggevirksomhet ga overdådige bygninger og monumenter, og på få år ble Konstantinopel forvandlet fra provinsby til «byen av gull».

Keisernes arv i nåtidens Istanbul

Etter Konstantins død ble Romerriket igjen splittet, og da den vestlige delen i 476 ble inntatt av germanske stammer, sto den østlige delen, Det bysantinske riket, igjen som Romas arvtaker. Konstantinopel ble et symbol på fremskritt og velstand, og trass i utallige beleiringer motsto bymurene alle angrep – frem til 1453.

Men tiden har ikke slettet alle spor etter de østromerske keiserne, og arven etter dem er fortsatt synlig i dagens Istanbul.

Last ned Histories storbyguide til Keisernes Konstantinopel - en enkel og utskriftsvennlig rute som fører deg innom 10 sentrale steder.

For at få tilgang til storbyguiden må du være medlem av Historienet.no. Det er enkelt og gratis å bli medlem.


Kanskje du er interessert i