Ferjen til Frihetsstatuen går fra Battery Park på Manhattan. Der ligger det gamle fortet Castle Clinton, som var immigrasjonssenter fra 1855 til 1890. © Heritage Images & Scala/Nadia Claudi

Storbyguide: Immigrantene jaktet på drømmen i New York

Turen begynner på ferjen til Frihetsstatuen og fortsetter til fots i bydelen Lower East Side på Manhattan. HISTORIE tar deg med på en interaktiv byvandring til New York, men du kan også skrive ut guiden og ta turen til immigrantenes historiske storbyen.

21. februar 2019 av Nadia Claudi

De fattige bodde i beryktet slum

Slumkvartalet Five Points oppsto i 1820-årene og lå der fem gater møtte hverandre, i et punkt som i dag er en del av Columbus Park.

Mange fattige immigranter bosatte seg i de overfylte og falleferdige bygningene. De hadde verken vann eller varme, og det brøt stadig ut kolera.

Men alt var ikke bare sorgen i slummen. Både teatre og dansehaller bød på underholdning, og det var her stepdansen oppsto – en blanding av afro-amerikansk juba og irsk step.

Irsk religionskamp

12. juli 1871 tørnet irske katolikker og protestanter sammen i et oppgjør som skulle bli en av de blodigste konfliktene i byens historie.

Bakgrunnen var en parade i regi av irske protestanter som tilhørte Orange-ordenen, utsprunget fra Nord-Irland. Protestantene ville feire en 200 år gammel historisk seier over katolikkene, som nå svarte med å forlange paraden forbudt. 

Av frykt for opptøyer valgte byens mest innflytelsesrike politiker, den beryktede og korrupte skotsk-irske «Boss» Tweed, å etterkomme katolikkenes ønske. 

Det førte imidlertid til så voldsom kritikk fra aviser og byens protestantiske elite at Tweed ombestemte seg og ga grønt lys for paraden – nøye overvåket av politifolk og nasjonalgarden.

Paraden hadde ikke kommet langt opp på Manhattans 8th Avenue før katolske irer begynte å kaste steiner, flasker og annet skyts mot mengden. Politiet åpnet ild, og da paraden ble oppløst timer senere, var 60 mennesker døde og 150 såret. Fadesen var med på å felle Tweed, som hadde sittet på makten siden 1869.

Få en storbyguide til immigrantenes New York

Dykk ned i millionbyens historiske fortid, der tusenvis av migranter satte sitt preg på hvert et gatehjørne i jakten på den amerikanske drømmen.

Last ned vår historiske guide her:

Kanskje du er interessert i