Den unge prinsen Abdur-rahman klarte å flykte da familien hans ble massakrert i 750. Han kom til Córdoba, og samlet naboene under seg i et emirat.

© Getty Images
Kultur - Historiske storbyguider

Storbyguide: Kalifens Cordoba overskygget alle byer i Europa

Cordoba i Spania har mange synlige tegn på byens storhetstid, da den var hovedstad i det muslimske riket Al-Andalus. HISTORIE tar deg med på en interaktiv byvandring til Cordoba, men du kan også skrive ut guiden og ta turen til kalifens storslåtte storby.

Klappjakt på jøder

På 900-tallet ga de smale gatene i Córdobas jødiske kvarter gjenlyd av klaprende eselhover og kjøpmenn som på høylytt hebraisk og arabisk forhandlet om varer.

Ikke-muslimer fikk bo i Córdoba så sant de betalte jizya, en årlig skatt på en dinar. Historikerne regner med at jøder, kristne og muslimer levde noenlunde fredelig side ved side.

Men etter den kristne gjenerobringen, La Reconquista, var det slutt på freden. Jødenes synagoger ble gjort om til kirker eller brent, og i dag er det bare én som ennå står.

Her er den maurisk-jødiske blandingskulturen ennå synlig på veggene, der hebraiske tekster blander seg med muslimsk ornamentikk.

Torturkammer i kjelleren

Ifølge legenden sverget dronning Isabella at hun ikke ville vaske underkjolen sin før de siste muslimene var fordrevet fra Granada. Dette uhygieniske løftet ble avsagt på Alcazar de los Reyes, kongepalasset.

Bygningen var opprinnelig et festningsverk der kalifen kunne søke tilflukt i urolige tider, og der Córdobas uvurderlige bibliotek ble oppbevart. Men etter den kristne gjenerobringen fungerte bygningen som de katolske kongenes tilholdssted.

Herfra la de strategien for hvordan de skulle få drevet ut maurerne – og alle andre «hedninger». Den fryktede spanske inkvisisjonen hadde avhørsrom i kjelleren under et av tårnene.

Få en storbyguide til den storslåtte byen Cordoba

Bli med til Cordoba, der vi ser nærmere på byen som for tusen år siden fikk London og Paris til å fremstå som små provinsbyer.

Last ned vår historiske guide her:

Les også:

Historiske guider

Historisk guide: Tempelriddernes verden

14 minutter
Historiske storbyguider

Guide: Bibelens Jerusalem

12 minutter
Historiske guider

Her brant jødenes helligdom

4 minutter

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!