Bridgeman
Dronning Victorias 60-årsjubileum

Victoriatidens London

På 1800-tallet var London verdens sentrum. Herfra styrte den britiske dronning Victoria sitt enorme imperium. Nesten alle turistattraksjonene millionbyen er kjent for i dag, stammer fra hennes regjeringstid.

Med rundt seks millioner innbyggere hadde London mot slutten av 1800-tallet vokst til den største byen i menneskehetens historie.

Imperiets regent – ­dronning Victoria – brukte millioner av pund på byggeprosjekter som skulle vise Storbritannias makt og velde, og blant britene var den generelle holdningen at metropolen deres var på høyde med – eller til og med overgikk – antikkens Roma. Et populært ordspråk sa at «den som er lei av London, er lei av livet».

Fotografi av dronning Victoria

Victoria ble kronet til dronning som 18-åring, og satt på tronen i 63 år.

© Mary Evans

Men britene visste også at en annen virkelighet lurte bak den vakre fasaden. «Ingen andre steder finner man overflod og fattigdom og luksus og lidelse så tett på hverandre som i London», skrev en av byens innbyggere om den sosiale situasjonen i byen på 1800-tallet.

Rik og fattig

Londons befolkning var mer enn seksdoblet siden begynnelsen av 1800-tallet, og de fattige var stuet sammen under usle forhold. Sykdom og kriminalitet herjet de overfylte slumkvarterene, der Jack the Ripper og andre mørkemenn spredte redsel nattestid.

Byens rikeste måtte også venne seg til de nye forholdene. Penere strøk med store, hvitmalte boliger skjøt opp vest i byen – langt unna slummens støy og skitt. Her kunne overklassen spasere i Kensington Gardens om dagen og gå på konsert i Royal Albert Hall om kvelden.

Victorias død i 1901 varslet slutten på det britiske imperiets storhetstid. Langsomt – bit for bit – ­mistet britene koloniene sine. Men de overdådige bygningene fra viktoriatiden står fremdeles og ­­vitner om årene da millionbyen London var verdens sentrum.

Ti severdigheter i London:

1. TOWER BRIDGE

Adresse: Tower Bridge Road, London SE1 2UP

Tower Bridge 28. september 1892

Over 400 mann arbeidet i åtte år med å bygge Tower Bridge, som sto ferdig i 1894.

© Chriso

Landemerke bandt byen sammen

Mot slutten av 1800-tallet var broene over Themsen en irriterende flaskehals for Londons raskt voksende befolkning. Noe måtte gjøres, og bystyret nedsatte en komité som skulle stå for utformingen av en ny og spektakulær bro.

Etter åtte års bitre diskusjoner valgte byarkitekten sitt eget forslag: en kombinert henge- og klaffebro, der en gangbro mellom to mektige tårn sikret fotgjengere fri bane, selv når broklaffene var oppe.

Den nye broen åpnet i 1894, og var inspirert av en skotsk middelalderborg. Men bak fasaden var den et ­teknisk vidunder. Hver broklaff veier 1200 tonn, og et sinnrikt system med to kraftige dampmaskiner og seks enorme stempler kunne ­åpne klaffene på bare ett minutt.

Ikke alle byens borgere var begeistret for den særpregede broen, men skipstrafikken var stor. De første årene ble Tower Bridge åpnet mer enn 6000 ganger i året. I dag skjer det rundt tusen ganger i året.

2. WHITECHAPEL

Adresse: Brushfield Street, London E1 6EW

Jack the Rippers nabolag

 1. juli 1901 trykte avisen Daily Mail en artikkel om Dorset Street i bydelen Whitechapel. Gaten ble kalt «den verste gaten i London» og hjemsted for «alt som er ondt». De som bodde her ble beskrevet som tyver og mordere.

Artikkelen vakte betydelig oppsikt, men den oppsummerte i stor grad hvordan londonerne oppfattet bydelen Whitechapel. I viktoriatiden hadde
det en gang så idylliske området utviklet seg til en verden preget av fattigdom, overbefolkning, forurensning og kriminalitet.

Politiet finner lik i Whitechapel

I 1888 spredte Jack the Ripper frykt i Whitechapel med drapene på minst fem prostituerte.

© Getty Images

Bydelens dårlige rykte ble enda verre i slutten av 1880-årene, da seriemorderen Jack the Ripper herjet i området. I Whitechapels mørke smug og bakgårder fant Jack the Ripper sine ofre blant de utallige prostituerte.

Med kirurgisk presisjon lemlestet og parterte han minst fem kvinner før han forsvant i natten. Londons befolkning var skrekkslagen. Tross et utall teorier er Jack the Rippers identitet aldri blitt avslørt.

Siden dronning Victorias tid har Whitechapel blitt renovert flere ganger, og mange av de gamle gatene er nå forsvunnet. Bydelen er i dag i ferd med å bli et hipt, multikulturelt strøk bebodd av blant annet kunstnere.

Whitechapel: Før og nå

Trengsel i Whitechapel
© Bridgeman

Slutten av 1800-tallet

I viktoriatiden var bydelen Whitechapel befolket av et sammensurium av fattige, syke og kriminelle.

Dorset Street i London

I dag

Det er ikke mye igjen av den gamle Dorset Street. Deler av gaten er gjort om til et parkeringshus.

3. SIMPSON'S TAVERN

Adresse: Ball Court, 38½ Cornhill, London EC3V 9DR

Spis som i gamle dager

I et trangt smug i hjertet av London ligger Simpson's Tavern. Spisestedet ­åpnet i 1757, men dagens inngangsparti og innredning stammer fra midten av 1800-tallet, da stedet var et av byens utallige «chophouses» – billige spise­steder.

I Simpson's Tavern kan gjestene få seg et måltid, servert slik det var vanlig i ­viktoriatiden. På den tiden satt gjestene på lange trebenker i små båser, og britene visste å sette pris på retter fra det rustikke kjøkken. På menyen i dag står derfor blant annet «cottage pie» og «cold York ham».

Spisestedet Simpson's Tavern i London

Simpson's Tavern ligger mellom moderne bygninger midt i Londons finansdistrikt.

© Shutterstock

4. TRAFALGAR SQUARE

Adresse: Trafalgar Square, London WC2N 5DN

Plass hyller ærerik seier

Midt på Trafalgar Square troner admiral Nelson som et symbol på viktoriatidens mektige Storbritannia. På en 51 meter høy søyle skuer han i kjent positur ut over plassen, som er oppkalt etter hans legendariske seier over franskmennene utenfor Kapp Trafalgar i 1805. Under Nelsons faste blikk haster fastboende og turister forbi, eller setter seg ned og tar en pause.

Trafalgar Square i London på slutten av 1800-tallet

På slutten av 1800-tallet var plassen åpen for trafikk.

© Polfoto/Corbis

Plassen skulle ha vært oppkalt etter kong Vilhelm 4. (1765-1837), men da den sto ferdig i 1845, måtte han vike for Storbritannias ­største sjøhelt. Til gjengjeld fikk Vilhelm 4. det nordvestlige hjørne av plassen til rådighet.

Området ble stående tomt i mange år fordi kongen ikke etterlot seg nok penger til å finansiere en statue. Først i 2001 ble det bestemt at Vilhelm 4.s hjørne skulle utsmykkes med skiftende moderne kunstverk.

På Trafalgar Square ligger også The National Gallery, som tilbyr gratis adgang til museets store kunstsamling.

Trafalgar Square i London i dag

Trafalgar Square blir i dag blant annet brukt til demonstrasjoner og til feiring av Englands sportslige triumfer.

© Shutterstock

5. WESTMINSTER PALACE

Adresse: Trafalgar Square, London WC2N 5DN

Westminster Palace og Big Ben

Klokken i Houses of Parliament – populært kalt Big Ben – slo sitt første slag 31. mai 1859.

© Istock

Skattereform la parlamentet i ruiner

Den imponerende parlamentsbygningen ved bredden av Themsen er resultat av ­ en skattereform i 1834. Etter reformen skulle en del av arkivene destrueres i en ovn som ble overopphetet og førte til en brann i den gamle parlaments­bygningen.

En arkitektkonkurranse utløste en strid mellom tilhengere av henholdsvis nyromansk og nygotisk byggestil. Forkjemperne for nygotikken vant, og dermed kunne byggingen av det nye Westminster Palace begynne.

Bygningen rommer Overhuset, Under-huset, rundt 1100 kontorer, hundre trapper og 4,8 kilometer ganger. Offentligheten har begrenset adgang til Westminster Palace.

Utenlandske besøkende kan komme inn i parlamentet på hverdager i august og september.

6. BELGRAVE SQUARE

Adresse: Belgrave Square, London SW1X

Verdens dyreste adresse lå i London

Husene i området Belgravia sentralt i London ble bygd på begynnelsen av 1800-tallet. De vakre bygningene skulle huse Londons overklasse, som ville ha større avstand til millionbyens enorme underklasse.

Det luksuriøse området var – den gang som i dag – en av verdens absolutt dyreste adresser.

De gamle bygningene i området er blitt renovert, og huser i dag moderne boliger og butikker.

Belgrave Square i London
© Mary Evans

©️ Mary Evans

Hus i Belgravia
© Jonas Bechgaard

©️ Jonas Bechgaard

8. ROYAL ALBERT HALL

Adresse: Kensington Gore, London SW7 2AP

Kulturbygg hyllet avdød prins

I Vest-Londons vakre museumsområde ligger Royal Albert Hall. Den imponerende konsertsalen sto ferdig i 1871, og ble oppkalt etter dronning Victorias mann, prins Albert, som var død ti år tidligere. Helt til hun døde i 1901 sørget Victoria over sin Albert, og hun ga utallige monumenter og bygninger navn etter ham.

Royal Albert Hall i London

Med sin særegne arkitektur er Royal Albert Hall blitt en ikonisk bygning.

© Istock

Royal Albert Hall danner rammen rundt mer enn 350 arrangementer i året – blant dem BBCs tradisjonsrike promenadekonserter. Salen har mer enn 7000 seter. Bygningens karakteristiske sand- og mursteins­fasade er prydet av en 250 meter lang frise som representerer «kunstens og vitenskapens triumf».

Siden åpningen har det vært mer enn 50 000 arrangementer i bygget. Det sies gjerne litt på fleip at en kunstner først fortjener folkets respekt når han eller hun har opptrådt i Royal Albert Hall.

Dronning Victoria og prins Albert

Victoria elsket sin Albert høyt. Hun var knust da han døde, og gikk siden bare kledd i svart.

© Roger Fenton

8. KENSINGTON GARDENS

Adresse: London W2 2UH

Victorias hage ble offentlig park

Kensington Gardens er en av Londons grønne lunger. Den 1,1 km² store parken ligger i forlengelsen av Hyde Park, og det er ikke lett – særlig ikke for turister – å vite hvor den ene av de to parkene slutter og den andre begynner.

Kensington Gardens ble anlagt i 1728-1738 som privat hage for kong Georg 2. og dronning Karoline, som residerte i Kensington Palace. Parken ble gjerdet inn, og var til langt ut på 1800-tallet utilgjengelig for alle andre enn de kongelige og deres gjester.

Etter hvert ble den åpnet for allmennheten – imidlertid bare «de som var respektabelt kledd».

I parken kan man se Albert Memorial, som dronning Victoria fikk reist til minne om sin elskede mann, prins Albert.

Vakkert eller ei – monumentet er fremdeles verdt et besøk.

Her kunne borgerskapets barn leke trygt, adskilt fra pøbelen i Hyde Park.

English Heritage

Hagens fem meter høye statue av prins Albert er belagt med bladgull.

Sebastian Relster

9. PADDINGTON STATION

Adresse: Praed Street, Paddington, W2 1HQ

En gigant i metall

«Jeg vil konstruere en stasjon etter mitt eget hode». Det skrev viktoriatidens fremste ingeniør, Isambard Brunel, til sin venn Matthew Digby Wyatt. Han tilføyde nonsjalant at han ikke hadde tid til detaljer og ornamenter, og derfor ville bygge «en gigant i metall».

Paddington Station i London

Dagens stasjon sto ferdig i 1854, men allerede fra 1838 var området endestasjon for tog blant annet fra Wales.

© Bridgeman

Ved innvielsen av Paddington Station i 1854 presenterte Brunel de overdekte perrongene som stasjonen er berømt for. I dag passerer ­over 30 millioner reisende årlig under det imponerende 210 meter lange glasstaket, som hviler på tre 31 meter brede metallhvelvinger.

Paddington er også endestasjon for verdens første undergrunnsbane: «Metropolitan Railway». Den sto ferdig i 1863, og var en stor arkitektonisk bragd, med spor i tre etasjer. Allerede fra innvielsen hadde banen mer enn 25 000 reisende daglig.

10. VIKTORIANSK HJEM

Adresse: Geffrye Almshouses, 136 Kingsland Rd, London E2 8EA

Viktoriansk hjem fra museum

I viktorianske hjem fantes ofte samlinger av alt fra kunst og konkylier til porselen og askebegre.

© Bridgeman

Besøk en viktoriansk dagligstue

Museum of the Home i det nordlige London inviterer blant annet til besøk i et typisk viktoriansk hjem.

Viktorianerne var moteløver og samlere, og 1800-tallets hjem minnet på mange måter om små, overfylte museer. Alt som var nytt og spennende ble kjøpt og vist frem i de mørke stuene, der små skjødehunder – rasene varierte med motene – holdt de rike viktorianske kvinnene med selskap.

BYKART

Her finner du de ti severdighetene:

 1. Tower Bridge
 2. Whitechapel
 3. Simpson's Tavern
Shutterstock
 1. Trafalgar Square
 2. Westminster Palace
 3. Belgrave Square
Shutterstock
 1. Royal Albert Hall
 2. Kensington Gardens
 3. Paddington Station
 4. Museum of the Home
Shutterstock