10 bilder som avslører fortidens brutale fattigdom
London har opplevd økende fattigdom etter 2020, men dagens kvaler er intet mot victoriatidens. Her får du et fotografisk innblikk i hvor redselsfullt livet på bunnen av samfunnet var på 1800-tallet.
Londons fattige måtte hutle seg gjennom livet. Bare de heldigste fant midlertidige jobber, som denne reklamebæreren fotografert i 1877.
Da dronning Victoria besteg den britiske tronen i 1837, var landets befolkning midt i en sosial katastrofe. Industrialiseringen hadde tvunget millioner inn til storbyene for å finne arbeid.
Størst vekst var det i London, hvis innbyggertall hadde fordoblet seg til over to millioner borgere siden begynnelsen av 1800-tallet. Og byen fortsatte å vokse. I 1891 var London, med sine 5,5 millioner innbyggere, verdens suverent største by.
Men langt fra alle tilflytterne kunne finne arbeid, og selv de som gjorde det, fant det vanskelig å leve på de ekstremt lave lønningene. Som en konsekvens eksploderte antallet fattige.
Tellinger fra slutten av 1800-tallet viser at ca. 35 prosent av innbyggerne i London levde i fattigdom og at titusener var hjemløse.
Det var imidlertid ikke mye hjelp å få fra staten. Det britiske borgerskapet anså de fattige som arbeidssky og udugelige.
I frykt for at «arbeidsskyheten» skulle «smitte» andre lag i samfunnet, erklærte politikerne krig mot de fattige, som ble behandlet som om de var kriminelle.
Her er 10 dykk nedslag i fattigdommen som vil gi deg et innblikk i hvor brutalt et liv i fattigdom var i gamle dager.
I takt med at London ble oversvømt av fattige tilflyttere, flyktet de velstående ut til forstedene.
De fattige var derimot nødt til å bo i sentrum, der arbeidsplassene og markedene lå.
Her var det imidlertid ikke boliger nok, og skruppelløse huseiere delte derfor opp de gamle husene og leide ut rommene ett for ett.
I verste fall måtte flere familier dele et enkelt rom.
Store deler av London ble dermed omgjort til slumområder der sykdommer stortrivdes.
Fattigkost
Billig fisk ga massene mat
Uten Londons billige fisk ville mange av byens fattige ha sultet. Og ingen var i tvil om hvor fisken ble solgt, for stanken overdøvet alle andre lukter.
Hjemløse som ønsket en litt mer behagelig nattesøvn kunne, for en pris av to pence, sove hengende over et tau i en av de frivillige organisasjonenes varmestuer.
Tauet ga de sovende noe å lene seg mot, og det betydde mye.
Men de måtte ut tidlig om morgenen. Kl. 5 eller 6 ble tauet rett og slett kappet, hvoretter de hjemløse ble kastet ut i kulda igjen.
Luksussøvn
Fire pence ga en sovekiste
Kiste-sengene var ikke spesielt behagelige, men de ga en smule privatliv.
Nederst i fattigdomshierarkiet var de såkalte kravlerne.
Det var stort sett eldre kvinner som på grunn av sult ikke hadde energi nok til å tigge.
I stedet kravlet de rundt blant andre fattige i håp om å få deres medynk. De heldigste fikk et stykke brød hvis de passet fattige mødres spedbarn mens mødrene var på jobb.
Etterpå krøp «kravleren» videre til neste spedbarn som skulle passes.
Fattige barn
Det myldret av fattige barn i gatene
Slumkvarterenes bosteder var så små at barna tilbrakte mesteparten av dagen utendørs.
Noen fikk plass på byens barnehjem, men det var også mange som måtte overleve på gata.
I tillegg kom de utallige barna som vokste opp i slummen, der begge foreldrene måtte jobbe for å ha råd til bolig og daglig mat.
Spedbarnsdødeligheten var skyhøy, og de fleste barn mistet opptil flere søsken under epidemiene som med jevne mellomrom feide gjennom Londons fattigkvarterer.
Barnearbeidere
Barna måtte tjene til familien
Barn ned til fem år tjente penger til familien ved blant annet å selge fyrstikker på gaten.