Mirrorpix/Getty Images
Baby på stranden under krig

Blir du med på stranden?

En tur til stranden forbindes med bare ben, avslapping og problemfrie stunder – men slik har det ikke alltid vært. På 1920-tallet var det strenge regler for kvinners badedrakter, og på 1940-tallet ble strendene forvandlet til farlige invasjonssoner.

Stans den kvinnen!

Kvinner i badetøy har ikke alltid vært en påskjønnet ting – se bare her. To unge jenter har akkurat blitt arrestert fordi badedraktene dekker for lite av beina deres. Denne «uanstendige oppførselen» fra kvinnenes side ble sett på som en alvorlig forbrytelse, og politiet hadde dermed ingen annen mulighet enn å anholde dem.

Topical press agency/Stringer/Getty Images

Chicago, USA
Juli 1922

Topical press agency/Stringer/Getty Images

I sikkerhet for tyskerne

En baby venter tålmodig på foreldrene sine, som bader på stranden ved Eastbourne i Sør-England. Byen, som ligger bare 100 km fra det okkuperte Frankrike, er et opplagt mål for tyskernes forventede landgangsoperasjon. Piggtråd og andre defensive tiltak er på plass for å stoppe tyskerne – men de ødelegger dessverre også britenes sommergleder.

Mirrorpix/Getty Images

I sikkerhet for tyskerne

Eastbourne, England
1941

Mirrorpix/Getty Images

Ikke kikke ...

Hva kan en ærbar kvinne gjøre en varm sommerdag i viktoriatiden for å komme seg ut i bølgene uten å måtte kle seg om foran øynene på alle og enhver? En pinlig situasjon, som heldigvis kan løses ved hjelp av vognmann Hoopers bademaskiner: små skur på hjul, trukket av hester. Her kan badegjesten skifte usett og deretter bli trukket helt ned til vannkanten.

AOP/Getty Images

England,
1890

AOP/Getty Images

Dristig bademote

En politimann kontrollerer to unge kvinners badedrakter. Myndighetene har nettopp innført en regel om at damenes strandpåkledning bare får vise 15 cm av låret. Hvis draktene er for korte, vil damene bli bedt om å kle på seg og gå hjem igjen.

The library of congress

Stranden ved Washington,
Sommeren 1922

The library of congress