Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Historiske bilder

Galleri: 300.000 ble hjemløse på én dag

Klokken 05.12 den 18. april 1906 ble San Francisco nærmest utslettet. Byens 400 000 innbyggere ble rammet av et jordskjelv med episenter i sentrum av byen. Flere kvartaler forsvant på stedet, og brannene som fulgte herjet resten. Tusenvis av mennesker døde, men de overlevende gjenreiste byen på rekordtid.1

Jordskjelvet var kraftig og målte 7,8 på Richters skala. De gamle og skrøpelige gassledningene utgjorde den største faren fordi de brakk og eksploderte overalt. Flammene spredte seg på kryss og tvers av byen, mens brannvesenet desperat forsøkte å skape branngater ved å sprenge bygninger i luften. De hadde ikke en sjanse. Eksplosjonene forårsaket enda flere branner.

300 000 innbyggere mistet hjemmene sine. De lokale myndighetene innførte unntakstilstand, og det ble oppført feltsykehus.

Rystelsene varte bare noen få minutter, men etterlot dype arr overalt.

Byens stolthet, Call-bygningen, huset avisen The Morning Call og var en av USAs første skyskrapere. Brannen begynte i øverste etasje, og heissjakten fungerte som en slags omvendt skorstein som gjorde at ilden spredte seg med rekordfart. Innvendig var bygningen helt utbrent, men steinene og stål- konstruksjonen overlevde. Bygningen ble restaurert og står den dag i dag.

I dagene som fulgte ble mange av bygningene stående som vaklende ruiner som utgjorde en stor fare for forbipasserende, og de ble derfor sprengt i stykker med dynamitt av The Building Committee.

Stålkonstruksjonene sto ribbet tilbake, og murstein og tømmer lå spredt i alle retninger. Innsamlingen og sorteringen av materialene ble organisert av militæret og foregikk med sporvogner. Så mye som mulig ble brukt i gjenoppbyggingen­.

Mange hadde ingen steder å gjøre av seg, men insisterte likevel på at livet måtte gå videre med en gang.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul