Getty Images
Tyfon i Japan

GALLERI: Beseiret av naturkreftene

Utallige kamper har blitt utkjempet opp gjennom menneskets historie – men én har aldri blitt vunnet : kampen mot naturen. Fra tyfoner i Japan, til sandstormer i USA og “dreper-tåke” i London; i kampen mot naturen har mennesket møtt sin overmann.

By mørklagt av støv

En mørk mur reiser seg over præriebyen og truer med å dekke alt med støv. Voldsomme sandstormer herjer USA midt i 1930-årene – en konsekvens av tørke og utpining av jorden. Mer enn en halv million amerikanere må forlate hjemmene sine – uten særlig håp om å finne arbeid under den økonomiske depresjonen.

National oceanic and Atmospheric Administration

Stratford, Texas, USA
1935

National oceanic and Atmospheric Administration

Den dødelige tåken

Vindstille vær betyr at røyken fra Londons industri og millioner av kakkelovner legger seg som en dyne over byen. I løpet av en uke dør mer enn 4000 mennesker – noen faller i Themsen, andre blir kjørt ned, men flesteparten dør av alvorlige lungeproblemer.

Keystone/Getty Images

London, Storbritannia,

  1. desember 1952
Keystone/Getty Images

Tyfon rammet Japan

I 1950-årene var den japanske økonomien fortsatt på knærne etter 2. verdenskrig. Da landet endelig hadde fått fotfeste igjen, ble øyene rammet av tyfonen Vera. Det ekstreme værfenomenet medførte flodbølger og oversvømmelser, og bl.a. 95 pst. av Nagashima-øya sto under vann. Vera er en av de verste tyfonene i Japans historie. 1,5 millioner mistet sine hjem, omlag 39.000 ble meldt savnet og over 5000 omkom.

Getty Images

Nagashima, Japan

  1. september, 1959s
Getty Images

Naturkatastrofer herjer Øst-Pakistan

I slutten av 1970 ble Øst-Pakistan (i dag Bangladesh) rammet av århundrets verste naturkatastrofe. Først kom en syklon innover kysten. Syklonen forårsaket en flodbølge som førte til hungersnød. Mer enn 500 000 mennesker mistet livet – blant annet fordi avlingene var borte, og husdyrene døde på beite.

Getty images

Nåværende Bangladesh

  1. november 1970
Getty images