Scala/Bpk
En dans i ruiner

GALLERI: Den tyske mastodonten

Krig, kultur og cruiseskip – Tyskland har det hele. Frem til 1. verdenskrig fører keiser Vilhelm 2. an under gigantiske militærmanøvre, i Berlin hylles gamle dyder på kunstakademiet og arbeidere fraktes til ferieøya Madeira.

Keiseren og krigsmaskinen

I årene før første verdenskrig kalles det tyske folk til våpen. 90 prosent av statens inntekter går til hæren, som står direkte under keiserens kommando. Vilhelm 2. (rytter nummer to fra venstre) fører an under gigantiske militærmanøvre. Etterpå sørger han for at hans nyeste våpen, zeppelineren, blir lagt til på fotografiet av ham selv og staben.

Barch-136-coo87/Oscar Tellgmann

Uckermark, Nord for Berlin
1911

Barch-136-coo87/Oscar Tellgmann

En svingom i ruinene

En lirekassemann sørger for en kort pause i arbeidsdagen for hardtarbeidende «ruinkvinner» i Berlin. Alle tyske kvinner mellom 15 og 50 år ble i perioden 1945-46 beordret til å ta del i opprydningsarbeidet. Med bare hendene sorterte de alt fra murstein til badekar og toalettskåler i de utbombede tyske byene.

Scala/Bpk

Berlin
1945

Scala/Bpk

Musikken vekket Hitler

Richard Wagners liv var preget av kronisk pengemangel og musikalske triumfer. Som en av 1800-tallets største komponister kom han til å prege verdenshistorien. Hans største beundrer var Adolf Hitler, som var bare 17 år gammel da han så Wagner-operaen «Rienzi». Musikken vekket noe i ham. «I det øyeblikket begynte alt», sa Hitler senere.

Adoc-photos/Getty Images

Bayreuth, Tyskland
Ca. 1875

Adoc-photos/Getty Images

Ferie for folket

Stemningen er lett og ledig om bord på cruiseskipet Der Deutsche, som er på vei til ferieøya Madeira med tyske arbeidere. De har alle benyttet seg av et ferietilbud fra Hitlers nystiftede nasjonalsosialistiske organisasjon «Kraft durch Freude» (styrke gjennom glede). KdF tilbyr folket billige ferier, basert på ideen om at rekreasjon gir fornøyde arbeidere med overskudd og «sterke nerver». Bare i 1938 kjøper over ti millioner tyskere seg en reise. KdF legger med dette grunn-steinen til dagens masseturisme.

SZ-PHOTO

KdF-dampskipet Der Deutsche
1935

SZ-PHOTO

Kunsten i keiserriket

Innbyggerne i keiser Vilhelm 2.s Tyskland kan ikke få nok kunst. Ethvert respektabelt hjem bør prydes med et maleri – eller i det minste et kolorert trykk av en av de klassiske mesterne. Og mens tidens kunstnere er opptatt av den nye stilarten ekspresjonisme, sverger professorene på kunstakademiet i Berlin ennå til gamle dyder.

Polfoto/Ullstein Bild

Berlin
1909

Polfoto/Ullstein Bild

Svartebørshaier på fisketur

Krigen har etterlatt Tyskland istykkerbombet og med manko på det meste. Men ikke alle tynges av krigens armod: Svartebørshandlerne tjener gode penger, og på en bar i Hamburgs mer tvilsomme bydel St. Pauli fordriver sorgløse profittmakere tiden med den populære sporten «bikinifiske».

SZ Photo

Hamburg
1948

SZ Photo