AP/Polfoto
Soldater løber væk fra Napalm eksplosion

GALLERI: Et århundre i krigens tegn

1900-tallet blir et århundre preget av død og ødeleggelse. Fra 1. verdenskrigs skyttergraver og snikskytterne i Finland til Jugoslavias blodige borgerkrig. Få nasjoner slipper unna krigens jerngrep.

Jul på vestfronten

Tyske soldater legger krigens grusomheter til sides for en stund og feirer jul ved fronten i Frankrike. Tidligere på året har Tyskland innledet en «lynkrig» mot Frankrike. Men planen om en rask seier slår feil, og de tyske soldatene blir værende ved vestfronten i fire lange og krevende år.

POLFOTO/ULLSTEIN BILD

Frankrike, vestfronten,
Desember 1914

POLFOTO/ULLSTEIN BILD

Hund vokter snikskytter

En finsk snikskytter gjemt i snøen speider etter sovjetiske soldater under vinterkrigen i 1939-40. Hunden hennes var trent til å varsle hvis fiender forsøkte å snike seg innpå henne. Ved hjelp av sitt skarpe syn, sin fabelaktige hørsel og fintfølende nese oppdaget hunden ofte de sovjetiske soldatene lenge før eieren.

sakva/media, drum world

Karelen, Finland
1940

sakva/media, drum world

Blodig kamp fra ruin til ruin

Sovjetunionen er rent i senk av Nazi-Tyskland. Men ved Stalingrad holder de russiske soldatene stand, selv om tyskerne rekker å okkupere det meste av byen. Bitre kamper i den sønderbombede byen går fra hus til hus – først etter flere måneder får russerne overtaket. 300.000 mister livet under det seks måneder lange slaget.

BPK Images

Stalingrad
Høsten 1942

BPK Images

Sov godt og drøm trygt

En utmattet soldat tar seg en lur under kampene om Korea. I løpet av sommeren 1950 har Nord-Korea klart å erobre det meste av den koreanske halvøya, men nå trenger en FN-styrke under USAs ledelse erobrerne tilbake.

Keystone/Stringer/Getty Images

Koreahalvøya,
1950

Keystone/Stringer/Getty Images

Napalm setter Vietnam i brann

Under Vietnamkrigen innså amerikanske soldater at de måtte ty til nye våpen for å bekjempe de fiendtlige FNL-geriljaene i den tette jungelen. En av løsningene var napalm – en tykk og brennbar substans som ble brukt til å rydde fiendtlige områder. Bruken av napalm var imidlertid uhyre kontroversiell fordi angrepene også rammet landsbyer der mange sivile ble såret og drept.

AP/Polfoto

Sør-Vietnam
1966

AP/Polfoto

Soldat holder øye med egypterne

En israelsk soldat speider fra Sinai-halvøya mot egyptiske tropper på motsatt side av Suez-kanalen. Bare få dager før har Israel i et overraskende lyn-angrep ødelagt nesten hele Egypts luftvåpen og tvunget egypterne til å trekke seg tilbake fra Sinai. Området kom først tilbake på egyptiske hender etter en fredsavtale i 1979.

getty images. Originalt farvefoto

Sinai-halvøya, Egypt
Juni 1967

getty images. Originalt farvefoto

Storby jevnes med jorden

To serbiske soldater kjører i triumf gjennom den kroatiske byen Vukovar, som de har beleiret og bombardert i 87 dager. For første gang siden andre verdenskrig totalødelegges en europeisk by. Slaget om Vukovar er en del av den blodige borgerkrigen som bryter ut da republikken Jugoslavia går i oppløsning i 1991.

Getty images

Vukovar, Kroatia
1991

Getty images