Bettmann/Getty Images

GALLERI: Et splittet USA

De forente stater har ikke alltid vært forent – verken ideologisk eller geografisk. Hat og splittelse blant amerikanerne utløste en blodig borgerkrig i 1861-1865. Bare få år senere skapte jernbanen en permanent forbindelse mellom øst og vest.

Nordstatsoffiserer legger strategi

General Ulysses S. Grant har beordret soldater til å hente kirkebenkene ut fra kirken, slik at han kan holde taktikkmøte med offiserene sine etter et slag mot sørstatene. Selv sitter han som nummer to fra venstre på benken i midten. Bare to måneder tidligere var han blitt utnevnt til øverstkommanderende for hele nordstatshæren.

Library of Congress

Massaponax church, Virginia
Mai 1864

Library of Congress

Borgerkrigens sanne ansikt

Soldatenes leir er lagt i ruiner, og krigen har dratt videre. Nå forsøker et par etterlatte nordstatssoldater å komme til hektene. Bildet er tatt av den ansette fotografen Mathew Brady, som hadde et atelier i New York. Da den amerikanske borgerkrigen brøt ut i 1861, innrettet han et mobilt mørkerom slik at han kunne komme tett på kamphandlingene og vise krigens gru til offentligheten.

Bettmann/Getty Images

USA, 1865

Bettmann/Getty Images

Øst møter vest i USA

Etter sju års hardt arbeid møtes jernbanene Union Pacific og Central Pacific ved Promontory Point i Utah, den 10. mai 1869. Omsider er USA forbundet fra New York i øst til Los Angeles i vest. Den nye transportmuligheten får mennesker til å strømme mot det før så ville Vesten, og skaper grunnlaget for det moderne USA.

Topfoto/polfoto

Utah
1869

Topfoto/polfoto