Bettmann/Getty Images
Charlie Chapling stumfilm

GALLERI: Filmet du det?

Filmmediet revolusjonerer måten vi mennesker tenker, lærer og forstår. Fra dets spede svart/hvite begynnelse via reality-sjangeren til de revolusjonerende 3D-effekter: Vi har vært oppslukt – og betatt – hele veien igjennom!

Reality for begynnere

Reklamefolk må ta stadig mer oppsiktsvekkende midler i bruk for å lokke kunder. I 1955 lar de en kvinne flytte inn i et utstillingsvindu i et stormagasin, slik at folk hele døgnet kan følge med på livet hennes. I to uker ser de kvinnen, Russel E. Lee, sove, se TV og drikke kaffe – og fortauet foran forretningen er tjukt av folk.

Getty Images

New York, USA
1955

Getty Images

Hundefilm med hylekor

Under produksjonen av Disneys tegnefilm “Lady og Landstrykeren” legger skuespillerne stemmer til en foreløpig versjon. Skuespillerne legger hele sin sjel i figurenes gjøren og laden for å inspirere animatørene til å tegne de rette ansiktsuttrykkene. Filmen var den første animerte filmen som ble spilt inn i det brede cinemascope-formatet.

Getty Images

California, USA
1953

Getty Images

Ti stille, jeg ser film!

Stumfilmen har revolusjonert underholdningsindustrien, og sjangerens største stjerne er Charlie Chaplin. I 1918 har hans nye film “Shoulder Arms” (På aksel gevær) stor suksess. Filmen setter den forferdelige skyttergravskrigen i et komisk lys og beviser at det ikke er langt fra tragedie til komedie.

Bettmann/Getty Images

USA
1918

Bettmann/Getty Images

Danskene var ville etter Amerika

Etter 2. verdenskrig var USA den store helten, og det kunne både ses, merkes og smakes i Danmark i 1950-årene. Her fikk den amerikanske populærkulturen vind i seilene, og danskene dyrket bl.a. amerikanske filmer, tegneserier og musikk. Og i drive-in-kinoen i Lynge kunne de ventende gjestene få servert is og kaffe “på amerikansk”.

Olaf Ibsen/Ritzau Scanpix

Lynge, Sjælland
1950-tallet

Olaf Ibsen/Ritzau Scanpix

Orden midt i massakren

Regissør Stanley Kubrick må innse at det er umulig å holde styr på hundrevis av drepte slaver under arbeidet med filmen Spartacus. Derfor får alle ofre på slagmarken et nummer. Mellom opptakene kan Kubrick rope sine ordrer til den enkelte statist bare ved å henvise til nummeret.

Getty Images

Madrid, Spania
1959

Getty Images

Løver på sprang i København

Københavnerne kunne som de første i Danmark oppleve 3-d-film i 1953– i bl.a. Kinopalæet. Filmen “Afrikas djævle” (Bwana Devil) handlet om to menneskeetende løver som gikk til angrep på afrikanske jernbanearbeidere, og kun de færreste kinogjengere klarte å holde seg i ro når de ville rovdyrene “sprang ut” av lerretet.

Polfoto/Ritzau Scanpix

København
Mai, 1953

Polfoto/Ritzau Scanpix

Perfeksjon ned i minste detalj

Alt må fremstå virkelighetstro i en Disney-film – derfor observerer tegnerne nøye selv de minste detaljer. I 1955 får fotograf Gene Lester mulighet til å komme bak kulissene i filmstudioet der tegnerne, sammen med Walt Disney, øver seg i å avbilde en såpebobles bevegelser i luften.

Gene Lester/Getty Images

Anaheim, California
1955

Gene Lester/Getty Images