Corbis/Ritzau Scanpix
Politi holder fans tilbage

GALLERI: Hele verden får Beatles-feber

På slutten av 1950-tallet blir et av århundrets mest betydelige popgrupper dannet i Liverpool. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr trollbinder en hel verden med sin britiske sjarm.

Hit, men ikke lenger

Under innspillingen av filmen «A Hard Day’s Night» var The Beatles på toppen av sin popularitet, og hylende jenter sto i kø for å få en autograf eller bare et glimt av «the four lads». I filmen er de på evig flukt fra sine fans – akkurat som i virkeligheten. Derfor var det heller ikke vanskelig å finne statister til scenen med George Harrison i toget.

Getty Images

Storbritannia
1964

Getty Images

Ta den, Beatles!

På begynnelsen av 1960-tallet er Beatles-feberen på sitt høyeste. Alle vil møte de fire britiske verdensstjernene – også boksestjernen Muhammad Ali. Han er på treningsleir da The Beatles for første gang avlegger USA et besøk. Et møte avtales i all hast, for hvem vil ikke gjerne kunne si at man har stått imot Muhammad Alis jernneve?

Bettmann/Getty Images

USA,
Februar, 1964

Bettmann/Getty Images

We love you Beatles!

Hysteriske fans forsøker å presse seg gjennom en politisperring ved Buckingham Palace i håp om å få et glimt av John, Paul, Ringo og George. De fire Beatles-medlemmene har møtt opp for å motta den ærefulle MBE-ordenen – Order of the British Empire – av dronning Elizabeth. Bare fire år senere, i 1969, leverer John Lennon ordenen tilbake i protest mot Englands støtte til Vietnamkrigen.

Corbis/Ritzau Scanpix

London
1965

Corbis/Ritzau Scanpix

Mer populære enn Gud?

Den yngre generasjon i USAs «bibelbelte» kaster Beatles-plater på bålet i protest mot John Lennons kommentar til kristendommens dalende innflytelse blant 1960-tallets ungdommer: «Vi (The Beatles, red.) er mer populære enn Jesus nå». Uttalelsen går upåaktet hen i Storbritannia. I USAs sørstater vekker den derimot furore, og lokale menigheter og kristne radiostasjoner oppfordrer til radikal handling.

POLFOTO/CORBIS

Waycross, Georgia, USA,
August 1966

POLFOTO/CORBIS

LES OGSÅ: John Lennon ble skutt av bitter fan