Fred Ramage/Getty Images
Børn på tank

GALLERI: Historie i barnehøyde

I 1908 jobber barn 10-12 timer om dagen, i 1945 leker de på utbrente stridsvogner i Berlins ruiner og i 1962 lever de i frykt for et atomangrep. Historien sett fra barnets perspektiv er både rå og hjerteskjærende!

Gutter trener til Hitlers verdenskrig

Da Hitler kom til makten i 1933, hadde ungdomsorganisasjonen Hitlerjugend allerede 2,3 millioner medlemmer. De unge guttene ble opplært i nazistenes raselære, og fikk våpentrening og fysisk trening som forberedelse på et liv som soldat.
Guttene fikk blant annet vist hva de kunne under nazipartiets årlige møter i Nürnberg.

M. Evans/Ritzau Scanpix

Nürnberg – Tyskland
1933

M. Evans/Ritzau Scanpix

Krigen har blitt lekeplass

Tyskland har kapitulert, og freden kan endelig senke seg over Europa. I ruinene av det engang så storslåtte Berlin flokkes barna om det etterlatte krigsmateriellet. For bare fem år siden hang de uskyldig i klatrestativene, men slaget om den tyske hovedstaden har jevnet lekeplassene med jorden.

Fred Ramage/Getty Images

Berlin, Tyskland,
August 1945

Fred Ramage/Getty Images

Tid for tran. Gap opp!

Kona til rektoren på Robert Blairs gutteskole i London-bydelen Islington viser hvordan man skal gape opp når hun serverer dagens dose tran til køen av vannkjemmede gutter. Den D-vitaminrike fiskeoljen ble først og fremst inntatt for å forebygge rakitt, også kjent som engelsk syke.

SSPL/Polfoto

London,
Desember 1939

SSPL/Polfoto

Hverdagen vender tilbake

Nazismen har brutt sammen, og freden senker seg over Tyskland. En ny generasjon begir seg gjennom ruinene på vei til skolen. I de første etterkrigsårene er det imidlertid stor lærermangel, fordi akkurat denne yrkesgruppen har hatt nær kontakt med nazistene. De allierte seierherrene sier opp titusener av lærere – eller sender dem på «avbruning».

AKG-images

Tyskland
Mai 1945

AKG-images

8-åringer på jobb i gruvene

I den lille amerikanske gruvebyen South Pittston arbeider unge gutter med å sortere skiferstein fra kull. Arbeidet foregår i store, støvete haller der gutter helt ned i åtteårsalderen står bøyd over kull-rampene 10-12 timer til dagen. I 1908 arbeidet rundt to millioner amerikanske barn i industrien. Bilder som dette fikk USA til å forby barnearbeid.

Getty images/hulton archive/Lewis W. Hine

South Pittston, USA
1908

Getty images/hulton archive/Lewis W. Hine

Søk dekning!

Under en atombombe-øvelse søker barn dekning under skolepultene sine – et vanlig syn under den kalde krigen. Atombombe-trusselen var vanskelig å forstå for barn, og tegneseriefiguren “Skilpadden Bert” ble laget. I filmen “Duck and Cover” (1951) ses Bert falle til jorden (duck) og trekke seg tilbake inn i skallet sitt (cover) etter en stor eksplosjon – akkurat som barna skulle gjøre selv under øvelsene på skolen.

GraphicaArtis/Getty Images

Brooklyn, New York
1962

GraphicaArtis/Getty Images