Galleri: Historiske blinkskudd 2014

Historiske blinkskudd er historie dokumentert gjennom kameralinsen til fotografer som var på riktig sted til rett tidspunkt. Galleriet oppdateres kontinuerlig med nye fotografier fra arkivene.

Faller om under kongelig besøk: Kvinnene fra æresgarden ved årets kongelige husdyrutstilling står i rett mens den unge prinsesse Elizabeth inspiserer uniformer og får en hyggelig passiar med utvalgte. Alle bortsett fra én. Sersjanten i enden av geleddet har falt om under paraden, angivelig på grunn av forventningspress og varme.

Golfspiller slår historisk vingeslag: I tiåret etter første verdenskrig blir kunstflygning voldsomt populært i USA. Bakgrunnen er at privatpersoner kan kjøpe hærens utdaterte øvelsesfly. Våghalser utfører alle tenkelige stunt og rekordforsøk i luften. En av dem er stuntmannen Al Wilson. Han blir den første til å slå til en golfball på vingen av et fly mens det er i luften – naturligvis iført tidens­ legendariske flygerhjelm­ og med en golfbag over skulderen.

En liten lur dagen derpå: Woodstock-festivalen 1969. Et av høydepunktene i 1960-årenes ungdomsopprør utspiller seg på et jorde i delstaten New York. 400 000 hippier og andre musikkelskere fester sammen i tre dager, til tonene fra tidens største artistnavn. Og festivalen var åpenbart så bra at ingen hadde det travelt med å komme seg hjem.

Bilpleie på samlebånd: England desember 1951. Transportbåndet er 35 meter langt, blir betjent av 13 vaskere iført gummiforklær, og kan ta unna opptil ti biler i timen. Hele prosessen med støvsuging, vask, skylling, tørking og polering tar 30 minutter. Skjønnhetssalongen bruker vannet flere ganger, og er den tredje i sitt slag i verden.

Kameratslig bamseklem: FN, New York september 1960. Cubas leder Fidel Castro har sett frem til dagen da han endelig skal møte sin sovjetiske kollega ansikt til ansikt. Det hjertelige møtet finner sted i New York, under FNs generalforsamling. Nikita Khrusjtsjov setter åpenbart like stor pris på møtet. Han ser i alle fall ut som om han holder på å sprekke av fryd over den historiske omfavnelsen.

Cousteau får sin mini-ubåt: New York havn, august 1959. Oseanografen Jacques Cousteau viser frem sin nye dings på dekk av ekspedisjonsskipet Calypso. Ubåten SP-350 Denise, eller den "dykkende tallerken", var den første ubåten som var bygd for forskning. Fartøyet gjorde den franske dykkeren med den røde luen verdens-kjent gjennom tv-serien "Havets hemmeligheter".

Kvinner bygger tusenvis av fly: Long Beach, California 1942. Under 2. verdenskrig øker USAs behov for fly, særlig bombefly. Flyfabrikkene, med Boeing og Douglas i spissen, øker produksjonen av B-17-bombeflyet. I alt 12 730 flygende festninger blir sveist og naglet sammen, mange av dem av kvinner. Bare på fabrikken i Long Beach står kvinner for byggingen av 3000 B-17-fly.

Struts får på sokk mot stress: London 3. mars 1924. En redd struts blir roet med en sokk over hodet etter den lange reisen fra Sør-Afrika. Fuglen ankom sammen med en hel flokk artsfrender som en del av The British Empire Exhibition, en gigantutstilling om det enorme britiskeimperiet. Suksessen skulle bli kortvarig. Utstillingen stengte året etter – med et gigantunderskudd.