Fox Photos/Stringer/Getty Images
Kvinde affaldssorterer under krigen

GALLERI: Hverdag under verdenskrigen

En verdenskrig raser, men hverdagen fortsetter ufortrødent som før. Sivile i bomberammede områder må kunne ta et bad, soldater vil gjerne ha en nyklippet frisyre, og på hjemmefronten avfallssorterer kvinnene for å strekke de knappe ressursene.

Saunakompiser og krigskamerater

Under vinterkrigen 1939-40 ble saunaen regnet som Finlands hemmelige våpen mot Sovjetunionen. Hit kom finnene mellom slagene for å slappe av og få varmen i seg, og i årene etter tok tyskerne på østfronten opp ideen. Tysk presse trykte det usedvanlige bildet og forklarte at soldatene senere hadde snøballkamp i den kalde snøen: «De tar ikke skade av det. Tvert imot er det både sunt og morsomt», forsikret pressen.

DPA/SCANPIX

Østfronten
Januar 1943

DPA/SCANPIX

Flyger har frisørtime på rullebanen

Francis Mellersh får lokkene stusset på rullebanen på flybasen Fairlop i Essex. Andre verdenskrig raser for fullt, men pilot Mellersh i det britiske flyvåpenet, Royal Air Force, tar seg tid til en pipe tobakk og en hårklipp mellom to tokt. Samtidig leser han i boken Greenmantle av John Buchan, der handlingen er lagt til første verdenskrig.

New York Daily News/Getty Images

Essex i England,
1942

New York Daily News/Getty Images

Et bad midt i Blitzen

Under Blitzen sønderbomber Luftwaffe adskillige kvartaler i London. For å hjelpe de boligløse har såpekonsernet Unilever satt opp badetelt i byen så alle kan få vasket av seg murstøvet.

Keystone/Getty Images

London, England
1941

Keystone/Getty Images

Sortering for seier

En kvinne sorterer omhyggelig avfallet sitt, som deretter sendes til gjenbruk. Under 2. verdenskrig var det militæres produksjon av tanks, krigsskip, fly m.m. helt avhengig av restprodukter fra sivile borgeres hjem. Gjenbruk sto derfor høyt på dagsorden. Fett, gummi, metall, papiravfall m.m. – nesten alt kunne brukes i jakten på en seier.

Fox Photos/Stringer/Getty Images

Cheltenham, England
Januar 1941

Fox Photos/Stringer/Getty Images

Kunstig sol sikret soldater D-vitamin

Langt under bakken i Maginotlinjens betongbunkere slikket franske soldater sol uten en tråd på kroppen. Formålet var å unngå sykdommer og D-vitaminmangel, som livet under bakken potensielt sett kunne medføre. Om lysbehandlingen virkelig var nødvendig, og hvor ofte den fant sted, er uklart.

Getty Images

Maginotlinjen, Frankrike
1940

Getty Images