Galleri: Jernmalmen - det svenske gullet

I århundrer er Nord-Sverige stort sett bare ukjent ødemark. Men på slutten av 1800-tallet blir områdets råstoff, jernmalmen, en ettertraktet vare på verdensmarkedet. Sverige blir utsatt for et malmrush, med tusenvis av arbeidere og lykkejegere som strømmer mot nord. 35 år senere er gruven i Kiruna avgjørende for Adolf Hitlers krigsplaner. 1

Fra 1898 til 1902 arbeidet 5000 mann med å an­legge malmbanen og bygge opp malmgruven i Kiruna.

Fra 1898 til 1902 arbeidet 5000 mann med å an­legge malmbanen og bygge opp malmgruven i Kiruna. Foto: Borg Mesch/Kiruna kommuns bildarkiv.

De første årene måtte arbeiderne og familiene bo i primitive hytter som ble bygd av det de måtte ha for hånden av materialer – kasserte planker, gamle dynamittkasser, stein og torv. Foto: Kiruna kommuns bildarkiv.

Nybyggere på tundraen. I 1909 hadde Kiruna utviklet seg til en driftig by med nesten 7500 innbyggere. Foto: Kiruna kommuns bildarkiv

Kiruna på begynnelsen av 1900-tallet. Ved foten av gruven på Kiirunavaara-fjellet ligger de første bolighusene. Foto: Borg Mesch/Kiruna kommuns bildarkiv.

I begynnelsen ble malmen brutt i et åpent brudd. Jevn­lige dynamitt- eksplosjoner rystet området. Foto: Borg Mesch/Kiruna kommun.